Romgaz, cel mai mare producător e gaze al țării, caută consultanți pentru a-l asista în procesul de achiziție a unei participații din cele 50% din permiterul gazier Neptun Deep din Marea Neagră, scoase la vânzare de ExxonMobil
“Aprobarea achizitionarii de servicii juridice de consultanta, de asistenta si/sau de reprezentare externa a S.N.G.N. ROMGAZ S.A. pentru negocierea si dupa caz achizitia unei cote de participare de la ExxonMobil pe perimetrul offshore XIX Neptun Deep”. Așa scrie în convocatorul unei ședințe a Adunării Generale a Acționarilor, care va avea loc la 11 martie.
Directorul companiei, Adrian Volintiru, anunțase public mai demult că este interesat de un pachet de 10-20% din perimetrul Neptun, în condițiile în care Exxon Mobil a anunțat că intenționează să renunțe la cota sa de 50% din zăcământ.
Cine a cerut date despre Neptun Deep
Datele referitoare la perimetrul Neptun Deep, din care ExxonMobil vinde 50%, au fost consultate de mai multe companii decât ce se știa până acum. Potrivit unor surse apropiate situației, investitorii au solicitat informații și celor de la Petrom, care dețin restul de 50% din perimetrul Neptun, dar și americanilor de la Exxon, cei care practic vor să vândă.
Ar exista astfel camere de date deschise de către ambele comapanii, nu doar de Exxon. Așadar, în prima situație, de achiziționarea participației de 50% din blocul Neptun ar fi interesați, în consorțiu, OMV Petrom, Romgaz și compania poloneză PGNiG. Aceste nume au mai fost vehiculate în presă, noutatea fiind intenția Petrom de a cumpăra suplimentar din cota de participare a celor de la Exxon, în parteneriat cu firma românească de stat și cu cea din Polonia iar în acest caz Petrom ar urma să fie majoritar în zăcământ.
La Exxon însă, compania care vinde, s-au interesat despre situația blocului Lukoil PJSC, (deci compania mamă din Rusia, nu subsidiara sa din Olanda, Lukoil Overseas Atash, cea care este implicată deja în perimetrul Trident), MOL Oil and Gas Plc (compania petrolieră ungară), Black Sea Oil And Gas (deținută de fondul american Carlyle) singura care a luat decizia finală de investiție în Marea Neagră (proiectul Midia) și asocierea Cox llc, despre care singura legătură cu industria petrolieră este o firmă din SUA, (Cox Oil LLC) care are un portoliu de producție în Golful Mexic de 85.000 de barili pe zi, ceva mai mult decât jumătate din producția Petrom.
Informațiile noi nu au putut fi confirmate din alte surse. Despre interesul Lukoil, Romgaz și PGNiG s-a mai relatat în presă