În acest an, prețul spot al energiei electrice comercializate pe piața de la București a fost cel mai mare, comparativ cu toate celelalte piețe din Europa, în 19 zile dintre cele 23 scurse de la începutul lui 2020, potrivit datelor centralizate de OPCOM, operatorul pieței de energie electrică și gaze de la București.
În ultimele 10 zile consecutive, prețul de piața pentru ziua următoare a bursei de energie de la București a fost cel mai mare din Europa, comparativ cu toate celelalte platforme de tranzacționare. În total, de la începutul anului, această sitiuație a fost întâlnită în 19 dintre cele 23 de zile.
Cel mai mare preț de închidere pentru o zi a fost întregistrat în data de 10 ianuarie, 72,8 euro/MWh, potrivit datelor din tabelul pe care vi-l prezentăm mai jos, extras de pe site-ul OPCOM. Prețul pieței de la București este culoarea maro pe grafic.
România a fost importator net de energie electrică în perioada scursă de la începutul anului. Situațiile mai rare în care am fost exportatori neți au fost cele în care a bătut vântul și am beneficiat de aportul turbinelor eoliene. Spre exemplu, aproape de miezul nopții de 6 spre 7 ianuarie, când din eolian se livra în rețea la peste 2.500 MW putere orară, am avut cel mai mare export instantaneu de energie electrică, la peste 1.500 MW.
Cel mai mare import a fost în vârful de consum al dimineții de 14 ianuarie. La ora 9.40, importurile României erau de 1.918 MW, potrivit Transelectrica, pe fondul unui consum, la acel moment, de 9.196 MW și al unei producții interne de doar 7.278 MW, în condițiile în care generarea din eolian era de doar 36 M