Scenariu luat în calcul de Guvern: 44 de euro certificatul de carbon peste patru ani, ce va face CE Oltenia

În memorandumul aprobat de Guvern pentru susținerea Complexului Energetic Oltenia, apare și o estimare oficială referitoare la cotația certificatului de carbon.

„Începand cu trimestrul IV 2017, în contextul noii Directive EU-ETS, prețul certificatelor de CO2 a crescut de la 7 euro/certificat la peste 29 euro/certificat, acesta având în continuare un trend crescător, devansând prognozele făcute de Comisia Europeană și alte instituții europene înainte de implementarea noii directive, prognoze care arătau o creștere lentă, liniară, până la circa 30 ÷ 35 euro/certificat în 2030.
Urmând acest trend, actualele prognoze indică o creștere a prețului certificatelor de CO2 de la o medie de 27,5 euro în 2019 la circa 44 euro în 2024”, se arată în documentul consultat de noi.

Compania cea mai afectată de acest cost al certificatului de carbon este Complexul Energetic Oltenia, al doilea producător de electricitate al țării, care trebuie să plătească aproximativ un certificat pentru fiecare MWh produs. Or, în cazul în care în final compania va transfera integral în prețul energiei vândute acest cost, prețurile la electricitate vor crește în toată piața.

Iată estimarea din documentul consultat de noi:

„În aceste condiții, pentru a putea compensa, prin prețul energiei electrice, creșterea peste 27-29euro/certificat, ar trebui ca prețul energiei electrice produse de Complexul Energetic Oltenia și vândute pe piață să fie majorat la valori de peste 300 lei/MWh, iar la o creștere preconizată de circa 44 euro/certificat, prețul energiei să fie de peste 380lei/MWh”, arată documentul.

Iar autorii memorandumului, asumat de ministrul Economiei și avizat de cel al Finanțelor, spun că acest preț se va transmite în toată piața, ceea ce presupune inclusiv un risc de relocare a unor capacități industriale.

„Ca urmare a existenței într-o piață concurențială a unor producătorimonocombustibil de energie, cu costuri diferite de producție și cote de piață relativ echilibrate, prețul stabilit pe baza cererii și ofertei are o puternică influență dată de prețul marginal (al producătorului cu costul cel mai mare).

Devine astfel foarte probabil riscul „transferului” costului marginal al CE Oltenia și către ceilalți producători participanți la piață, în sensul creșterii prețului de ofertare cel puțin la valoarea prețului de vânzare al CEO,cu influențarea prețului final pe piața angro de energie electrică, și, ulterior, pe piața cu amănuntul către populație și către industrie, cu afectarea nivelului de trai, respectiv a competitivității industriei naționale, inclusiv prin mărirea riscului de relocare a industriilor vulnerabile (carbon leakage)”, mai arată autorii documentului.

Amintim că, potrivit memorandumul adoptat de Guvern, Compania va primi un împrumut sub forma unui ajutor de salvare, în sumă de 1,2 miliarde de lei, pentru a se putea plăti cele 11 milioane de certificate de emisii, până în aprilie (din surse proprii compania poate plăti doar trei milioane cin cele 11), aferente producției de energie electrică a anului 2019.

Urmează ca în termen de șase luni de la acordare, Complexul Energetic Oltenia fie să ramburseze împrumutul acordat, fie să prezinte un Program de Restructurare pe care Guvernul îl va notifica Comisiei Europene în vederea obținerii unui ajutor de stat pentru restructurare. Aceste program de restructurare și decarbonizare urmează să fie demarat începând cu acest an și preupune închiderea a patru cariere minere și închiderea/reconversia de pe cărbune pe gaze a cinci grupuri energetice, alături de montarea de panouri fotovoltaice și de construcția a două microhidrocentrale.

Ca urmare a implementării lui, emisiile vor scădea, de la 0,91 tone CO2/MWh in 2019 la 0,71 tone CO2/MWh începând cu anul 2024 și vor ajunge la 0,62 tone CO2/MWh începând cu anul 2025.

1 Comment

  1. Asta e o idiotenie pe toata linia. Regret sa spun, dar planul de pe vremea lui Videanu (ala cu doua companii oarecum egale, dotate cam egal cu termo. hidro, nuclear) avea mult mai mult sens economic. Si nu stiu sa existe vreun obstacol ca sa nu se execute chiar si acum. Altfel, totul revine la a inventa modli;tati nesanctionate de UE de a transfera banii dinspre hidro (si nuclear) spre carbune.
    Nu-i bai, exista si modelul texan, „all energy”. Platesti cat costa la momentul respectiv. Nimic mai simplu. Modelul functioneaza bine. Totul e sa fii pregatit psihologic (si cu cash-ul) pentru alea cateva ore pe an cand energia ajunge sa coste spre $10000/MWh 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *