Electromontaj SA a câştigat contractul de 287 de milioane de lei pentru construirea liniei de 400 kV Cernavodă-Stâlpu, potrivit datelor care apar în Sistemuşl Electronic de Achiziţii Publice.
Firma românească Electromontaj va realiza linia de 160 km şi racordul Gura Ialomiţei în doi ani, după ce a cîştigat contractul venind cu cel mai bun raport preţ-calitate. Componenta financiară a contat în procent de 95%, iar restul punctajului a fost durata garanţiei oferite, cel puţin 60 de luni, cel mult 120-în anunț nu se specifică durata exactă.
Linia dintre Cernavodă şi Stâlpu vizează consolidarea secţiunii transversale între coasta de vest a Mării Negre (estul României) şi restul sistemului european, contribuind totodată la întărirea reţelei de transport al energiei electrice din România, la creşterea capacităţii de interconexiune dintre România şi Bulgaria şi la integrarea energiei eoliene din zona Dobrogei.
Noua linie de 400 kV va avea o lungime de circa 160 de kilometri, iar pentru punerea ei in funcţiune este necesară construirea Staţiei 400 kV Stâlpu şi extinderea staţiilor de 400 kV Cernavodă şi Gura Ialomiţei.
Proiectul “Linia internă dintre Cernavodă şi Stâlpu” este primul proiect de interes comun derulat de Transelectrica, care a primit finanţare europeană de maximum 27 de milioane de euro în cadrul mecanismului Connecting Europe Facility.
Acesta are următoarele componente: Linia Electrică Aeriană (LEA) 400 kV d.c. Cernavodă – Stâlpu; Staţia 400 kV Stâlpu; extinderea Staţiei 400 kV Cernavodă; extinderea Staţiei 400 kV Gura Ialomiţei.
Potrivit propriei descrieri, Electromontaj este o companie privată de constructii internationala specializata in constructia si intretinerea liniilor de transport impreună cu staţiile electrice de conexiuni şi de transformare pentru alimentarea cu energie electrica. Cu baza in Romania și peste 60 de ani de experienta, Electromontaj este cel mai mare constructor de retele electrice de inalta tensiune din Romania si unul dintre cei mai importanti jucatori din acest domeniu din Orientul Mijlociu si Africa de Nord și a finalizat numeroase proiecte “la cheie” in Romania si in lume, de-a lungul unor zone din cele mai dificile intalnite in lume: lanturi muntoase, dune inalte de nisip sau traversari de rauri si zone mlastinoase.