România are nevoie de 40 de miliarde de euro ca să nu rămână fără electricitate

În ultima formă a strategiei energetice, autorităţile fac un necesar al investiţiilor pentru instalarea de noi capacităţi de producţie a energiei.

Până la sfârşitul anului 2020, în România trebuie oprite grupuri energetice cu o putere instalată de 5.544 MW, adică 28% din capacitatea instalată în prezent, potrivit ultimei forme a strategiei energetice a României pentru perioada 2011-2035. Pe întreaga perioadă, până în anul 2035 va trebui să fie retrasă din exploatare o putere instalată totală însumând 11066 MW, adică mai mult de jumătate (circa 55%) din ce există acum. Închiderea acestor grupuri este necesară pentru că multe vor atinge durata de viaţă, iar altele va trebui să facă loc unora noi, mai performante. În plus, unele unităţi vor fi oprite o perioadă mai mare de timp pentru a fi retehnologizate.

Ţinând cont şi de creşterea consumului, în strategie se apreciază că, “pe întrega perioadă până în anul 2035, retragerea prognozată din funcţiune a capacităţilor cu durata de viaţă expirată conduce la un deficit (necesar de putere nouă netă) de circa 13540 MW, care va trebui compensat prin instalarea de putere nouă”.

În acest scenariu, totalul investiţiilor pentru instalarea noilor capacităţi de producere a energiei electrice necesare în perioada 2011 – 2035, de circa 14800 MW instalaţi (putere brută, exclusiv capacităţile instalate în sectorul regenerabilelor) este estimat la 30-40 de miliarde de euro.

“S-au avut în vedere costurile de investiţii şi de funcţionare (bazate pe eficienţa tehnologiei şi costul combustibilului) şi încadrarea pe curba de sarcină – bază, semibază şi vârf, respectiv durata de utilizare a capacităţii). S-a considerat de asemenea evoluţia tehnologiilor după 2020, scăderea costurilor de investiţii, precum şi diferite scenarii privind evoluţia costului tonei de CO2” se arată în strategie.

Ce proiecte noi sunt avute în vedere prioritar în prima perioadă a intervalului, din punct de vedere al raportului cost/beneficiu

-Grupurile de 330 MW pe lignit reabilitate, prognozate a fi finalizate în perioada 2011 – 2015 (cu prelungirea duratei de funcţionare cu 15 ani)

-Grupurile nr.3 şi 4 de la centrala nuclearoelectrică Cernavodă;

-Un grup nou de 500 MW cu parametrii supracritici funcţionând cu lignit indigen

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *