Tribunalul Vrancea a admis cererea de insolvenţă a societăţii de termoficare din Focşani, ENET SA, formulată de primăria municipiului din cauza datoriilor foarte mari acumulate la bugetul local, şi a dispus numirea unui administrator judiciar care să se ocupă de procedurile de insolvenţă, potrivit agenţiei Agerpres.
„Admite cererea creditoarei MUNICIPIUL FOCŞANI şi (…) dispune deschiderea procedurii insolvenţei în forma generală faţă de debitoarea SC ENET SA. (…) Numeşte provizoriu administrator judiciar practicianul Bordea Ştefan, cu un onorariu în sumă de 15.000 lei net/lunar şi un onorariu de succes de 5% din sumele ce se vor distribui în cursul procedurii, pentru care stabileşte şi atribuţiile de la art.58 din lege; (…) Constată potrivit art.75 din Lege că de la data deschiderii procedurii se suspendă de drept toate acţiunile judiciare, extrajudiciare sau măsurile de executare silită pentru realizarea creanţelor asupra averii debitorului”, se arată în hotărârea Tribunalului Vrancea nr. 260/2019.
Primăria Municipiului Focşani, care este şi acţionarul principal al societăţii de termoficare care asigură încălzirea a circa 30.000 de locuitori din oraş, a solicitat insolvenţa operatorului după ce ENET a înregistrat datorii de peste 3,2 milioane de lei la bugetul local.
„Din cauza datoriilor foarte mari pe care societatea ENET SA le-a înregistrat şi către primăria municipiului Focşani, am solicitat instanţei insolvenţa. Este vorba de o datorie de circa 3,2 milioane de lei, reprezentând impozite şi taxe locale şi redevenţa pe care societatea trebuia să o achite pentru gestionarea serviciului public de încălzire centralizată”, a declarat, pentru AGERPRES, primarul municipiului Focşani, Cristi Misăilă.
Primarul a dat asigurări că locuitorii municipiului Focşani conectaţi la sistemul de încălzire centralizat nu vor fi afectaţi de decizia instanţei.
„Locuitorii Focşaniului nu vor fi afectaţi de această decizie. Este o procedură de durată, o procedură de cel puţin trei ani, în care se va încerca reabilitarea financiară a acestei societăţi comerciale. Noi ca şi primărie nu avem nicio obligaţie restantă faţă de ENET la ceea ce înseamnă subvenţia pentru încălzire. Sperăm în acest mod să recuperăm datoriile pe care ENET le are faţă de noi”, a spus Misăilă.
Potrivit acestuia, ENET SA a ajuns în această situaţie din cauza unor datorii istorice, care împreună cu penalităţile se cifrează la circa 60 de milioane de lei.
„Sumele respective reprezintă nişte datorii istorice, preluate şi de actuala conducere. Sunt sume din nişte obligaţii mult mai vechi, provenite din nişte credite garantate de stat în anii 2000, a căror valoare este foarte mare. E vorba de circa 20 de milioane debite şi aproximativ 40 de milioane de lei penalităţi, ceea ce a dus la o blocare a activităţii ENET prin popririle făcute de ANAF, iar toate sumele încasate din vânzarea energiei termice şi electrice au fost dirijate în contul acestor datorii, datorii care din nefericire au tot crescut. Din acest motiv, societatea a rămas fără lichidităţi, nereuşind să-şi onoreze plata facturilor către furnizorul de gaz, ajungându-se în situaţia în care s-a întrerupt furnizarea de gaze către ENET şi respectiv furnizarea de agent termic către populaţie începând din 12 septembrie”, a precizat Cristi Misăilă.
Pe 12 septembrie, ENGIE România a sistat distribuţia de gaze naturale către ENET, din cauza unor datorii de circa 13 milioane de lei.
În cursul zilei de miercuri, Primăria Focşani a anunţat că Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti a obligat ENGIE România să reia furnizarea de gaze naturale către ENET SA şi să continue furnizarea lor în parametri tehnici contractaţi până la sfârşitul sezonului rece 2019-2020, dar nu mai mult de 1 aprilie 2020.
Totodată, conducerea ENET a dat asigurări că au fost demarate procedurile pentru reluarea furnizării agentului termic, iar până la sfârşitul acestei săptămâni focşănenii vor avea din nou apă caldă şi căldură.