Datele Transelectrica la șase luni arată o scădere destul de mare a poducției de energie electrică pe fondul unui consum aproape constant. Ca atare, exporturile au scăzut iar importurile au crescut.
“Analizând evoluția componentelor balanței energetice, în perioada ianuarie – iunie 2019 față de aceeași perioadă a anului precedent, consumul intern net a scăzut cu 0,5% iar producția netă de energie cu 4,2%.
Schimburile fizice transfrontaliere de export au scăzut cu 11% față de perioada similară din 2018, iar fluxurile transfrontaliere de import au înregistrat o creștere de 68,1%”, arată operatorul sistemului energetic național.
Astfel, în primele șase luni ale acestui an, producția netă internă de energie electrică a fost de 29,4 TWh, exporturile de 2,5 TWh, iar importurile de 2 TWh. O situație mai proastă față de cea din primele șase luni din 2018: Producția netă a fost atunci de 30,7 TWh, dar importurile erau mai mari, respectiv 2,8 TWh și importurile mult mai mici: 1,2 TWh.
Consumul intern net a scăzut nesemnificativ, de la 29,1 TWh la 29 TWh, în perioada comparată.
Citește și:
România nu-și mai poate asigura nici vara necesarul de electricitate. Importăm masiv și constant, care sunt cauzele
Centralele termo au cunoscut cea mai mare scădere a producției de electricitate, iar cea mai mare creștere s-a observat la regenerabile. Iată ce spune Transelectrica.
“În structura mixului de producție, în perioada ianuarie – iunie 2019 comparativ cu perioada similară 2018, s-a înregistrat o scădere a componentei termo de aproximativ 11,8%, a producției din surse nucleare cu 1%, și a componentei hidro cu 0,9%.
Aportul din surse regenerabile a cunoscut o creștere de 4,8%.
Analizând ponderile componentelor mixului de producție netă pentru intervalul ianuarie – iunie 2019 se observă că cea mai mare pondere (34,9%) este reprezentată de componenta termo urmată de componenta hidro (32,5%), iar energia produsă din surse regenerabile și nucleară au o pondere de aproximativ 15,9% și respectiv 16,7%”, arată operatorul rețelei de înaltă tensiune a țării.
În ceea ce privește fluxurile transfrontaliere, în primul semesttru al acestui an, au crescut semnificativ importurile pe relațiile cu Ungaria și Ucraina, iar pentru exporturi, singura creștere semnificativă a fost pe relația cu Bulgaria, dupa cum puteți vedea în infografia de mai jos, extrasă din raportul Transelectrica.
Se vor rezolva toate problemele cand se va aproba strategia energetica cu perspectiva anului 2050.ME lucreaza la strategia pentru anul 2100.Noroc cu mixul de productie in sistem care vad ca il promovati,in loc sa scoateti in evidenta ca acest mix ar trebui sa existe in societati, fiind principala cauza a ceea ce se intampla in sectorul de productie.