Taxa pe venituri suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor din sectorul gazelor natural va aduce bugetului, suplimentar față de cât calculase initial Guvernul, 269 de milioane de lei, potrivit datelor din rectificarea bugetară prezentată de Ministerul Finanțelor.
Suma este cu circa 30% mai mare decât ce a estimat inițial Guvernul din această taxă, prin legea bugetului, pentru acest an, adică 916 milioane de lei, și ea majorată față de cea de anul trecut, în condițiile în care în acest an mare parte din producție se vinde la preț reglementat. Sumele vor fi plătite, în marea lor majoritate, de Romgaz și Petrom, cei doi mari producători de gaze ai țării.
Acest impozit este calculat și plătit în funcție de prețul gazelor, la volumul gazelor extrase și vândute. Estimarea Finanțelor este cel puțin optimistă, iată de ce.
Vă spunem întâi scurt, că, în primele șase luni ale anului, Petrom a plătit în contul acestei taxe 205 milioane de lei, deci, cum producția este aproapiată, probabil că și suma plătită de Romgaz este tot în jurul acestei valori. Deci, adunat, circa 400 de milioane de lei, Potrivit estimărilor Finanțelor, din această taxa ar urma să se strângă, în tot anul, 1,18 miliarde de lei. Adică ar trebui să mai vină circa 700 de milioane de lei, în ultimele șase luni.
În varianta lungă, există numeroase semne de întrbare legate de estrimarea sumelor din acest impozit.
Impozitul asupra veniturilor suplimentare obținute ca urmare a dereglementării prețurilor din sectorul gazelor naturale a fost introdus în 2003. Impozitul se calculează prin aplicarea unor procente de 60% și, respectiv, de 80% din veniturile suplimentare obţinute din preţuri de vânzare cuprinse între 45 şi 85 de lei/MWh de gaz, şi, respectiv peste 85 de lei.Pentru gazele extrase din Marea Neagră, circa o zecime din producția țării, acest impozit este structurat în mai multe tranșe
OUG 114/2018 a fost introdusă în decembrie, și a stabilit, initial, că prețul tuturor gazelor din producția internă va fi plafonat, începând din aprilie 2019, timp de trei ani, la nivelul de 68 de lei/MWh. Preț mai mic decât orice preț din anul precedent, deci, ca atare, în buget ar fi trebuie trecute încasări mai mici. Chiar asta a spus și celebrul Darius Vâlcov, când a prezentat OUG 114.
“Prin această măsură, statul român nu câștigă niciun ban în plus; dimpotrivă, bugetul de stat va fi văduvit de aproximativ 1,5 – 2 miliarde de lei. Acești bani nu se vor mai încasa din cauza dividendelor care vor fi reduse, dividende încasate de la companiile de energie, și, de asemenea, din taxa privind profiturile suplimentare”, declara Vâlcov.
Totuși, Finanțele au trecut în buget ințial 916 milioane de lei, cu 2,7% în plus față de cele din anul precedent. Acum supralicitează din nou, în condițiile în care producția națională de gaze, deci cea supusă taxării, a scăzut cu 1%. Și va continua probabil să scadă, declinul la Petrom neputând fi încă acoperit de plusul de la Romgaz.
Pe ce se bazează deci Guvernul?, revine întrebarea.
Un posibil răspuns vine din OUG 19/2019, care corectează OUG 114 și care scoate de sub prețul reglementat de 68 de lei gazele pentru consumatorii industriali, rămânând la acest preț doar cele pentru casnici și producătorii de energie termică. OUG 19 fost adoptată la câteva zile după ce legea bugetului a fost adoptată, iar efectele ei au intrat în vigoare începând cu luna mai. De atunci, gazele pentru industrie nu mai au preț plafonat. Efectul în piață a fost o creștere a prețurilor gazului intern (Petrom a estimat 105 lei/MWh, pe baza tranzacțiilor de pe BRM și OPCOM ) ceea ce ar fi o veste bună pentru Finanțe, pentru că ar crește încasările din impozitul suplimentar.
Vestea proastă este că tranzacțiile la aceste prețuri sunt puține, deci baza de impozitare este mică. În plus, statisticile ANRE dau un preț mult mai mic, pentru tranzacțiile cu gaze din toată piața liberă (88 de lei, în mai, ultimele date disponibile).
În total, circa 27 TWh de gaze (producția națională este undeva la 115) vor fi vândute la preț plafonat în acest an, 68 de lei, situație care nu a fost întâlnită anul trecut, deci va fi o adevărată provocare pentru Finanțe să strângă cu o treime mai mult din acest impozit, față de cât a strâns anul trecut.