16% din cheltuielile medii anuale ale unei gospodării din România însemană plata facturilor la utilităţi. O mare parte din sumă ar putea fi economisită, dacă oamenii ştiu câteva lucruri minimale despre eficienţa energetică. Se pot economisi sute de lei, într-un an.
16,2% din bugetul total al familiilor reprezintă cheltuielile pentru: locuință, apă, electricitate, gaze și alți combustibili, potrivit unei prezentări făcute publice la lansarea programului national „România eficientă”.
70% din cantitatea de energie consumată de o locuinţă este folosită pentru încălzire, şi 10-15% pentru iluminat. Însă mai mult de o treime (35%) din energia consumată pentru încălzire de fapt se pierde. Ce trebuie făcut?
Chiar dacă pare un lucru ştiut de toată lumea, specialiştii atrag atenţia că printr-un geam simplu, pierderile de energie sunt de patru ori mai mari decât cele măsurate pentru un geam termopan. De asemenea, izolarea termică este şi ea importantă: polistirenul are pierderi de căldură de 36 de ori mai mici decât betonul
Ajungând la consumul de energie electrică, poate ar merita amintite economiile care se obţin din folosirea unor becuri economice şi a unor electrocasnice mai noi, cu clasa energetică superioară.
Astfel, un bec LED cu un consum de 10 waţi produce aceeaşi cantitate de lumină ca unul cu incandescenţă, dar de 60 de waţi, adică veţi consuma de şase ori mai puţină electricitate. La zece becuri în casă, de exemplu, în doar o oră aţi economisit jumătate de kWh.
Un aparat de aer condiţionat clasa C are un consum de 1.350 de waţi pe oră, în condiţiile în care unul de clasa A consuma cu 100 de waţi mai puţin, adică 1.250. Aşadar, la zece ore de funcţionare, aţi economisit 1 kWh, care costă de la circa 65 de bani în sus, iar preţurile la electricitate vor creşte cu siguranţă în viitor.
Chiar dacă aveţi o maşină de spălat de clasă energetica A+, ar trebui să aveţi în vedere că s-a ajuns la A+++, iar dacă trebuie să o schimbaţi pe cea veche cu una nouă şi alegeţi una din această clasă, faceţi o economie la factură de 46 kWh pe an: consumul scade de la 220 la 174 kWh pe an.
În cazul în care aveţi un frigider mai vechi de zece ani, ar trebui să ştiţi că unul nou, de clasă A+, are un consum de energie electrică de cel puţin două ori mai mic, ceea ce la consumul acestui tip de aparat electrocasnic, înseamnă destul de mult. Diferenţa este de la 550 kWh pe an, la 250. Deci o economie de 300 kWh pe an. Aproape 200 de lei, la preţurile actuale ale energiei electrice care, repetăm, cel mai probabil vor creşte în viitor.
Am extras datele dintr-o prezentare pe care o puteţi vedea ataşat, arătată cu ocazia lansării programul „România eficientă”, un parteneriat între Energy Policy Group şi OMV Petrom, prin care compania petrolieră a anunţat donaţii de patru milioane de euro în perioada 2019-2022.
Programul își propune să promoveze eficiența energetică la nivel național, prin campanii de informare publică, programe de educație și finanțarea unor proiecte pentru îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor publice.