Vicepreşedintele ANRE, Zoltan Nagy Bege, spune că reglementările pentru racordarea prosumatorilor care au instalaţii cu puteri mici mici vor fi simplificate, iar distribuitorii nu vor mai putea cere acel studiu de soluţie pentru eliberarea avizului tehnic de racordare, care costa până la 4.000 de lei.
“Recent am identificat nişte probleme la racordarea prosumatorilor. Am putea să le spunem abuzuri, din partea distribuitorilor, care profită de nişte virgule de prin reglementări. Le vom rezolva şi vom simplifica pe cât posibil” ne-a declarat vicepreşedintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege, ca răspuns la o întrebare pe această temă.
Acum câteva săptămâni, organizaţia PATRES atrăgea atenţia asupra unei probleme care apare la obţinerea avizului tehnic de racordare (ATR), pe care viitorul prosumator trebuie să îl obţină de la firma de distribuţie. Asta pentru că pot fi două variante: ATR se obţine fie pe baza unei fişe de soluţie, un document simplu, relativ standardizat şi ieftin, fie pe baza unui studiu de soluţie, care trebuie elaborat în Comitetul Tehnico Economic al distribuitorului, prin care se specifică soluţia de racordare a prosumatorului, care este destul de cronofag şi, mai ales, scump. Au existat situaţii în care, deşi este vorba despre mici consumatori casnici care vor să îşi pună panouri, distribuitorii au decis că e nevoie de studiu de soluţie, personalizat, şi nu de acea fişă de soluţie, deşi, practic, tot ce apare în plus este o protecţie la instalaţia electrică, contorul inteligent şi invertorul.
“Propunem ca pentru prosumatorii PF dar şi PJ cu Pi (putere instalată n.red.)<10 kW, soluţia de racordare să fie stabilită strict prin intermediul unei fişe de soluţie, fără necesitatea elaborarii unui studiu de soluţie care poate costa până la 4.000 RON + 750 RON taxa de avizare CTE, costuri care distrug fezabilitatea economică a unui sistem mic”, spunea PATRES într-o adresă care a fost transmisă atât ANRE, cât şi Comisiei de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor.
Vicepreşedintele ANRE a spus că va elabora reglementarea astfel încât pentru prosumatorii cu puteri mici (de tipul panourilor fotovoltaice pe casă) distribuitorii să nu mai ceară acel studiu de soluţie, care este costisitor.
“Nu spun că vom face pentru toţi prosumatorii, pentru că nu putem generaliza, dar, până la o anumită putere, acest lucru se va întâmpla. Dacă aceste instalaţii se limitează la 5-10 kW, nu generează probleme pentru reţea. Şi pentru aceste capacităţi vom simplifica procedura de racordare. Am avut o primă discuţie cu colegii mei, noi ne-am gândit la 10 kW, nu pot să spun acum că vor fi 10, vom discuta şi cu specialiştii” a spus Bege.
Comisia Europeană a recomandat României, la prima evaluare a planului naţional energie-mediu, să înlăture barierele pentru prosumatori. „A institui măsuri pentru simplificarea procedurilor de acordare de licențe și autorizații și a furniza detalii suplimentare privind cadrele favorabile pentru autoconsumul de energie din surse regenerabile și comunitățile de energie din surse regenerabile, în conformitate cu articolele 21 și 22 din Directiva (UE) 2018/2001”, a recomandat CE, printre altele. România va trebui să trimită varianta revizuită a planului până la finalul anului