Sancţiunile excesive din legislaţie pentru companiile care activează pe piaţa gazelor din România fac acest domeniu riscant şi neatractiv pentru companiile care doresc să intre pe această piaţă, se arată într-un studiu al companiei de cercetare de piaţă Emerton, realizat la comanda Federaţiei Patronale Petrol şi Gaze (FPPG).
“Cadrul de reglementare a pieței gazelor naturale din România este extrem de punitiv. Pentru orice neconformitate sunt aplicate penalizări masive. Aceste penalizări nu sunt stabilite în funcție de gravitatea încălcării sau a impactului său asupra sectorului gazelor naturale, ci sunt de obicei calculate ca procente importante din cifra de afaceri a companiilor”, se arată în studiu.
Iată câteva exemple. Pentru neîndeplinirea obligațiilor pieței centralizate, amenda este cuprinsă între 5% și 10% din cifra de afaceri. Pentru neîndeplinirea obligațiilor de stocare, operatorii riscă o amendă între 5% și 10% din cifra de afaceri. Pentru nerespectarea obligațiilor din celebra OUG 114/2018, amenda este de 10% din cifra de afaceri.
“Ca element de comparație, amenda maximă aplicată conform legii concurenței din UE în cazul încălcărilor grave, precum cazurile de monopol, este plafonată la 10% din cifra de afaceri a companiei, și pot fi reduse chiar și în aceste cazuri dacă se găsește o formulă de compromis. Aceasta subliniază aspectul disproporționat al penalizărilor menționate”, se arată în studiu.
Prezent la Bucureşti pentru prezentarea concluziilor acestui raport, consultantul Emerton pe energie Sebastien Zimmer face o comparaţie şi mai sugestivă. “Amenzile sunt prea mari comparativ cu cele din celelalte state europene. Sunt la fel ca cele pentru abateri mult mai grave, precum cartelizarea sau manipularea pieţei, şi sunt nişte bariere foarte foarte puternice în calea intrării pe piaţă a unor noi jucători”, a spus Zimmer.
Citeşte şi:
De zece ani, România nu a mai scos la licitaţie perimetre pentru explorarea de petrol şi gaze. Ce au făcut vecinii şi ce urmează la noi