În contextul în care, în ultimul timp, în spaţiul public au apărut informaţii legate de întârzierea finalizării centralei pe gaze în ciclu combinat de la Iernut, am cerut explicaţii de la Romgaz, compania care o construieşte.
Romgaz, cel mai mare producător de gaze din România, companie controlată de stat, construieşte o centrală termoelectrică pe gaze, în ciclu combinat, la Iernut, de 400 MW, iar lucrările sunt executate de consorţiul de firme Duro Felguera-Romelectro. Centrala ar fi urmat să fie pusă în funcţiune la începutul anului viitor, dar în spaţiul public au apărut declaraţii legate de întârzierea proiectului.
Ultima a fost a secretarului de stat din Ministerul Energiei, Doru Vişan. “Undeva în vara viitoare va intra în funcţiune noua centrală de la Iernut”, a declarat Vişan, la o conferinţă pe teme energetice oragnizată de publicaţia Energy Center. El a vorbit despre luna iunie ca termen pentru operarea comercială a noii centrale.
Cum proiectul trebuia finalizat iniţial cel mai târziu la începutul anului 2020, am cerut explicaţii companiei Romgaz. Puteţi citi mai departe răspunsul companiei.
“Noua centrală termoelectrică de la Iernut se află la un stadiu fizic al lucrărilor civile și industriale de 74%, iar lucrările electrice au trecut de stadiul de realizare de 60%. Șantierul este inspectat permanent de reprezentanţii Romgaz, pentru a urgenta lucrările. Investiţia de la Iernut este în termenul de realizare având ca obiectiv finalul anului cu punerea în funcţiune în primul trimestru al anului viitor. Investiția în noua centrală de 430 MW a Romgaz se ridică la 269 de milioane de euro, fără TVA, cea mai importantă investiție în sectorul energetic realizată în ultimii peste 10 ani”
Centrala de la Iernut ar fi, după finalizare, a doua investiţie greenfield în generarea de energie electrică din România de după căderea comunismului, după centrala în ciclu combinat a Petrom, de 860 MW. Romgaz a demarat procedurile pentru construcţia unei centrale similare celei de la Iernut la Mintia.
“Atât Mintia cât şi Iernut au ca scop principal echilibrarea Sistemului Energetic Naţional (SEN), acţionând pe partea serviciilor de sistem, atunci când situaţia o va impune. Şi nu în ultimul rând, avem în vedere achiziţionarea facilităţilor necesare pentru a producere energie verde. Noi ne propunem ca Romgaz să devină, per total, o companie integrate”, au mai transmis reprezentanţii Romgaz.