Conducerea OMV analizează o serie de riscuri la adresa Perom, de la boicoturi cauzate de majorarea preţurilor sau noi litigii costisitoare cu foştii sau actualii salariaţi, la amenzi din partea Consiliului Concurenţei şi plecarea masivă a directorilor sau angajaţilor-cheie din companie, potrivit Money.ro
„Creşterile substanţiale de anul trecut ale preţului carburanţilor, cauzate în mare parte de majorarea taxelor, şi evoluţiile adverse ale preţurilor din perspectiva consumatorului au avut ca rezultat şi vor putea genera în viitor proteste şi boicoturi împotriva companiilor petroliere precum Petrom”, se arată în prospectul realizat de grupul austriac de petrol şi gaze OMV în vederea unei majorări de capital de până la 900 milioane euro.
OMV mai spune la capitolul riscuri că, în urma proceselor cu foşti şi actuali salariaţi, compania Petrom ar putea fi nevoită să îi reangajeze sau să le achite compensaţii, a căror valoarea nu poate fi estimată.
Compania arată că Petrom deja a plătit compensaţii către foști proprietari de terenuri care au primit dreptul de a primi compensaţii pentru exproprierile din timpul regimului comunist.
În 2007 şi 2008 Petrom a constituit provizioane pentru litigii cu actuali şi foşti angajaţi în valoare totală de 1,5 miliarde de lei (415 milioane de euro). La 31 martie 2011 compania are provizioane de 477 milioane de lei (116 milioane de euro).
Totodată, Petrom ar putea fi sancţionată în urma investigaţiei începută în 2005 de Consiliul Concurenţei în legătură cu o posibilă încălcare a reglementărilor pieţei de distribuţie a carburanţilor. Investigaţia începută în 2005 nu a fost încă finalizată.
„Acuzaţiile (Consiliului Concurenţei – n.r.) includ existenţa unor înţelegeri anticoncurenţiale între companiile petroliere referitoare la vâzări sau revânzări abuzive, fixarea preţurilor precum şi stabilirea unor pieţe şi teritorii de activitate”, se arată în document.
Un alt factor care ar avea efecte negative asupra Petrom este reprezentat de plecarea unor directori şi angajaţi-cheie.
„Compania ar putea să nu reuşească să păstreze directorii sau angajaţii cheie şi să atragă noi salariaţi calificaţi”, potrivit prospectului.
OMV ia în calcul, de asemenea, riscul potenţial ca Guvernul să nu îşi respecte obligaţiile de decontare a unor cheltuieli cu decontaminarea solului, asumate în 2004 la privatizarea Petrom.
OMV precizează că Guvernul nu a achitat nimic din totalul de 577 milioane de euro pe care ar trebui să îi plătească în contul lucrărilor de decontaminare a solului şi a ecologizărilor derulate de Petrom.
„Până acum, statul român nu a plătit sumele solicitate. Procedurile de rambursare a acestor sume sunt în derulare, dar recuperarea acestora nu poate fi garantată”, potrivit prospectului.
Grupul austriac OMV a privatizat Petrom în 2004 şi controlează 51,01% din capitalul companiei. Ministerul Economiei are o participaţie de 20,63%, iar Fondul Proprietatea deţine 20,11% din titluri. Mai mulţi acţionari cumulează diferenţa de 8,24% din acţiunile Petrom.