Maşina oficială a proiectului „Electric Tour” – Renault Zoe – a parcurs, recent, 26.845 km pe teritoriul României, cel mai lung traseu al unui vehicul electric într-o singură ţară, iar călătoria-record ar putea fi inclusă în Cartea Recordurilor, au anunţat iniţiatorii acţiunii, într-un comunicat de presă, transmis agenţiei Agerpres.
Potrivit sursei citate, Renault Zoe, la bordul căruia s-a aflat pilotul german Christian Gernemann, a început periplul la Timişoara în data de 8 octombrie 2018 şi l-a încheiat în acelaşi oraş, în data de 3 aprilie 2019, după ce a parcurs cei peste 26.800 km.
Recordul vizat – de 24.000 km – a fost atins încă din luna martie, dar Gernemann a ales să parcurgă în plus aproape 3.000 km, pentru a vedea toate localităţile pe care îşi propusese să le viziteze în Romania.
Traseul a inclus 4.739 de oraşe şi comune din Ardeal până în Moldova, Delta Dunării, zone pitoreşti din centrul ţării, oraşe reşedinţă de judeţ, dar şi sate uitate de lume. Maşina a parcurs, în medie, 241 km pe zi, iar încărcarea vehiculului 100% electric s-a făcut în cele 150 de staţii disponibile pe traseul său, aflate în diverse locuri, de la pensiuni şi hoteluri la cele disponibile în parcările publice din oraşele mari, în centre comerciale sau benzinării.
În plus, datorită cablului special de tip Cameleon, maşina a putut fi încărcată şi la priza domestică, în amplasamente care nu dispun încă de staţii omologate.
Performanţa vehiculului se află, la ora actuală, în vizorul celor de la Guinness World RecordsTM, London, Marea Britanie, care analizează toate materialele furnizate de către organizatori pentru a valida recordul în Guinness Book.
Proiectul „Electric Tour” a fost iniţiat de către compania românească Restart Energy, un furnizor independent de energie regenerabilă şi gaz, şi susţinut de către Renault. Cea mai lungă călătorie făcută cu o maşină electrică într-o singură ţară a încercat să marcheze un record mondial în Cartea Recordurilor pentru România.
Recent, Restart Energy a devenit şi furnizor de ultimă instanţă prin ordin al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).