Operatorul Pietei de Energie Electrica din Romania (OPCOM) consideră ca afirmaţiile recente ale ambasadorului Austriei în România, referitoare la bursa de energie din România, lezează imaginea instituţiei.
Ambasadorul Austriei, Michael Schwarzinger, a spus acum câteva zile că România are nevoie de o bursă internaţională a energiei. “O bursă internaţională a energiei este necesară. Ţara are nevoie de o astfel de bursă, ce poate fi obţinută fie prin privatizarea OPCOM, fie prin înfiinţarea unei entităţi noi, care să ofere posibilitatea stabilirii unui preţ atrăgător pentru energia electrică şi pentru gazele naturale. O astfel de bursă ar atrage investitorii străini şi ar stabili un preţ corect atât prin participarea companiilor mari, cât şi a investitorilor mici” a spus ambasadorul.
Într-un drept la replică postat pe site-ul propriu, conducerea OPCOM, operatorul bursei de energie din România, spune că bursa românească este funcţională, este organizată după modelul celor occidentale şi că declaraţiile ambasadorului afectează imaginea instituţiei.
Iată, integral, poziţia OPCOM
Operatorul Pietei de Energie Electrica din Romania – OPCOM opereaza bursa de energie in cadrul careia se tranzactioneaza prin diferite produse circa 26 % din consumul de energie electrica al Romaniei. In timp ce piata spot furnizeaza fara intrerupere pretul de referinta orar, produsele saptamanale, preferate in ultima perioada de participantii la piata, indica o stransa corelare cu acest pret de referinta.
In acest moment detin calitatea de participanti inscrisi la pietele administrate in cadrul OPCOM un numar de peste 170 de companii dintre care 64 sunt companii straine. Regulile de tranzactionare sunt aplicate in mod unitar si echidistant atat producatorilor cat si furnizorilor. Participantii la piata isi pot modifica pozitia activa de vanzator sau cumparator in cadrul tranzactiilor incheiate in functie de necesitatile proprii si oportunitatile identificate de acestia in piata, pe baza informatiilor oferite in mod transparent atat prin platformele de tranzactionare cat si prin datele publicate de bursa si de operatorul de transport si sistem.
Ca si bursele de energie electrica vecine din Ungaria, Cehia si Slovacia dar si bursa regionala Nordica (Norvegia, Suedia, Finlanda, Danemarca) precum si bursele din Italia, Slovenia, Olanda si Belgia, OPCOM se afla in proprietatea statului, rezultat al demersului curajos al Guvernului Romaniei din anul 2000, in vederea liberarizarii pietei energiei, a asigurarii unor preturi transparente, contribuind prin aceasta la accesul Romaniei in Uniunea Europeana. Recent rolul OPCOM in piata de energie electrica din Romania a fost apreciat si recunoscut de delegatia FMI.
In acest context, nu intelegem afirmatiile d-lui Michael Schwarzinger, Ambasadorul Republicii Austria la Bucuresti si d-lui Hansjoerg Tengg, Presedintele Consiliului de Supraveghere al Bursei de energie electrica din Austria (EXAA), facute in cadrul Conferintei de presa organizata la Bursa de Valori Bucuresti, la deschiderea zilei de tranzactionare din data de 10 mai a.c., referitoare la necesitatea infiintarii inca unei burse de energie la Bucuresti, ceea ce contravine modelului european. Faptul ca dl. Hansjoerg Tengg a recunoscut ca „nu stie prea multe despre OPCOM si despre piata de energie din Romania” nu este justificativ, el afectand imaginea OPCOM, companie care detine pozitia de lider al lichiditatii in pietele Europei Centrale si de Est.
Nu trebuie sa uitam, esecul recent al unei initiative identice, de infiintare a unei noi burse de energie in Ungaria, unde bursa nationala existenta HUPX, dezvoltata de operatorul de transport si de sistem, dupa acelasi model de actionariat ca si OPCOM, se afla in plina dezvoltare, contribuind la asigurarea unei piete unice, din ce in ce mai lichida, in pofida initiativei concurente.