CET-urile vor livra energie electrică în piaţa reglementată la  preţul de 218 lei/MWh. Este primul preţ reglementat decis de ANRE

Centralele electrice de termoficare care produc energie electrică în regim de cogenerare de înaltă eficienţă au primit preţul de la ANRE pentru vânzarea energiei pe piaţa reglementată.

218,15 lei/MWh, fără TVA. Acesta este preţul  reglementat pentru “energia electrică produsă în cogenerare de înaltă eficienţă care beneficiază de bonus, vândută pe bază de contracte reglementate de către producătorii  de energie electrică şi termică în cogenerare, aplicabil în perioada 1 martie-30 iunie 2019”, după cum scrie în Ordinul ANRE  13/2019.

“Prevederile prezentului ordin se aplică producătorilor de energie electrică şi termică în cogenerare, care beneficiază de bonus pentru cogenerarea de înaltă eficienţă”, mai scrie în ordin.

Acestea sunt primele preţuri publicate de ANRE pentru energia pe care producătprii trebuie să o vândă pentru consumul reglementat al populaţiei.

Avantaje

ANRE a publicat recent metodologia de reintroducere a preţurilor reglementate, decise prin celebra deja OUG 114/2018, iar aceasta oferă câteva avantaje de care pot beneficia sistemele centralizate de încălzire, pe partea de producţie a energiei termice.

Metodologia face loc şi centralelor de cogenerare (producţie simultană de energie electrică şi termică) în rândul producătorilor care ar putea vinde energia electrică pentru consumatorii casnici, la preţuri stabilite de ANRE. În ea scrie că se aplică şi „pentru producătorii care dețin/exploatează comercial unități/grupuri dispecerizabile în cogenerare, care beneficiază de schema de sprijin de tip bonus”.

Iar, pentru aceştia, obligațiile de vânzare pe bază de contracte reglementate se stabilesc în limita cantităților de energie electrică ce beneficiază de schema de sprijin de tip bonus”.

Cu alte cuvinte, metodologia ANRE ajută în primul marile centrale electrice de termificare (CET) să intre în viitorul „coş de energie” de la care cei patru FUI vor lua energie, la preţuri stabilite de stat, alături de Nuclearelectrica şi Hidroelectrica. Este un sprijin important pentru ele, mai ales că, preţul care li se oferă,  cel puţin pentru perioada martie-iunie a acestui an, este 90% din media PZU şi PI din anul 2018.

Preţul mediu ponderat al PZU a fost în 2018 de 223 lei/MWh, iar în piaţa intrazilnică (PI) de 105 lei.

În plus, nu trebuie uitat că CET-urile vor beneficia de un preţ mai mic la gaze, pentru că şi ele vor beneficia de plafonarea preţurilor la gazele din producţia internă, la 68 de lei/MWh, timp de trei ani, decisă şi ea prin OUG 114. Deci ar putea produce şi energie electrică şi termică la preţuri mai atractive.

Nu trebuie uitat de taxa de cogenerare în sine. Contribuţia pentru cogenerarea de înaltă eficienţă este o taxă colectată de la toţi consumatorii de energie electrică din ţară pentru susţinerea centralelor electrice de termoficare, şi a fost majorată, după o perioadă în care aceasta scăzuse. Acum, ea este de 0,01 lei/KWh, fără TVA, şi a fost majorată cu 38% la finalul anului trecut.

Banii din această contribuţie merg pentru susţinerea centralelor electrotermice care produc simultan energie electrică şi termică, în condiţii de eficienţă agreate de ANRE. 44 de astfel de centrale din România au beneficiat de acest bonus, plătit de toţi consumatorii, în 2017. Printre ele sunt şi cele patru CET-uri mari din Bucureşti.

Valoarea totală a contribuţiei plătită de consumatorii de energie electrică în anul 2017 s-a ridicat la 624 de milioane de lei, potrivit datelor ANRE. Suma este cu 11% mai mică decât cea plătită în anul precedent, pentru că valoarea acestei contribuţii a fost redusă.

În total, cantitatea de energie electrică produsă în aceste centrale, care a beneficiat de acest bonus a fost, în 2017, de circa 5 TWh, în creştere cu circa 6% faţă de cea din anul precedent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *