8.500 de persoane care urmează să fie disponibilizate, dintre care 4.000 la CEO și 4.000 de la CEH, vor primi plăți compensatorii timp de maximum patru ani. În total 916 milioane de lei

Ministerul Economiei a pus în dezbatere publică proiectul de act normativ prin care oamenii care vor fi concediați în urma disponibilizărilor colective vor primi plăți compensatorii. Companiile cele mai afectate de viitoarele concedieri sunt Complexurile Energetice Hunedoara și Oltenia

Mecanismul prevede alocarea unor compensații totale de circa 916 milioane de lei, sub forma veniturilor de completare. Plățile vor fi acordate pentru concedierile care vor avea loc până în anul 2032, conform proiectului de act normativ. Pentru minerii care au activat în subteran, se vor acorda venituri de completare pentru până la 48 de luni, iar pentru cei din carierele de suprafață pentru maximum 24 de luni

Cităm din nota de fundamentare:

Propunerile de modificare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 69/2019 vizează completarea categoriilor de persoane disponibilizate care urmează să beneficieze de măsuri de protecție socială, respectiv din cadrul operatorilor economici care sunt afectați de policitica de decarbonare, întrucât utilizează combustibili fosili, precum și persoanele care urmează a fi disponibilizate din cadrul exploatărilor miniere de uraniu neperformante din cadrul Companiei Naționale a Uraniului S.A.

Prezentul act normativ propune acordarea venitului lunar de completare și a unor plăți compensatorii, ca măsură de protecție socială de care să beneficieze persoanele disponibilizate din companiilor afectate.

Numărul estimat de persoane concediate este de 8.354, din care:

– 4.063 persoane – Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA (CEH);

– 264 persoane – Compania Națională a Uraniului S.A. (CNU)

– 3.997 persoane – Societatea Complexul Energetic Oltenia S.A. (CEO)

– 30 persoane – Societatea Națională de Închideri de Mine Valea Jiului S.A. (SNIM)

Totalul cheltuielilor aferente veniturilor de completare aferente acordate pentru o perioada de până la 48 luni este estimat la acest moment la suma de 915.689 mii lei.

Aceste masuri propuse prin prezentul act normativ au în vedere interesul social, politica legislativă a statului roman și cerințele corelării cu reglementarile interne și ale armonizării legislației naționale.

Măsurile de protecție socială prevăzute prin prezentul act normativ, respective acordarea unui venit de completare pentru o perioda de maximum 24 până la  48 de luni sunt tratate ca măsuri de protecție socială acordate de statul român.

In acest scop se propune următorul mecanism de acordare pentru plățile compensatorii, prin modificare art. 4 din ordonanța de urgență:

Persoanele concediate în condițiile art. 1 beneficiază de plățile compensatorii în conformitate cu prevederile contractelor colective sau individuale de muncă aplicabile, respectiv încheiate la nivelul fiecărui operator economic.”

 

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *