Fondul de Modernizare, prin care România are în teorie la dispoziție peste 6 miliarde de euro, bani europeni, a stârnit un mare interes din partea investitorilor, a declarat Niculae Havrileț, secretar de stat în Ministerul Economiei și Energiei, la conferința online “Petrolul în noua economiei”, organizat de EM360 și România Durabilă.
“Fondul de Modernizare a fost luat cu asalt. S-au blocat căsuțele de e-mail ale Ministerului. Am fost obligați ca, la cererea PNG-ului PATRES, care reprezeintă investitorii în regenerabile, să prelungim cu câteva zile termenul. Au fost depuse peste 700 de proiecte, din toate domeniile. Ca număr, cele mai multe sunt de la investitori în parcuri fotovoltaice, ca valoare sunt cele care vizează trecerea de la cărbune la gaz în producția de energie electrică, termocentrale multe, de capacități mari, cele pe fotovoltaic sunt de capacități mici, doar câteva proiecte sunt de 100, 200 MW. Cererile de finanțare (sumele cerute pentru fiecare proiect – n.red.) au fost cuprinse între 100.000 de euro și 500 de milioane de euro, iar majoritatea investitorilor au solicitat o finanțare de 100% a proiectului”, a declarat Niculae Havrileț.
El a reiterat că 70% din resursele care vor fi puse la dispoziția României prin acest fond vor merge către proiecte care au legătură cu zona de regenerabile.
“Au venit și operatorii de rețele cu proiecte importante, au venit și investitori noi, sunt foarte multe proiecte, interesul a fost foarte mare(…). Nu toate se vor califica, pentru că Fondul de Modernizare nu va fi de ajuns, o parte din ele vor fi finanțate și din alte fonduri, de exemplu Fondul Național de Redresare și Reziliență – destinat decarbonării, și aici se dă o importanță deosebită către restructurarea producătorilor de energie termică. Cred că este prima dată când fonduri UE de o asemenea anvergură sunt direcţionate către rezolvarea problemelor legate de încălzirea urbană. Va fi o șansă pentru marile companii de termoficare din Capitală, Iași. Timisoara, Cluj, de restructurare, cu noi tehnologii și cu aportul regenerabilelor”, a mai spus Havrileț.
“Pentru mecanismul 10d, Fondul de Modernizare, ne așteptăm la aproximativ 6,7 miliarde de euro pentru perioada până la 2030. După cum știți, fondurile provin din vânzarea certificatelor de CO2 de către Comisie , și vor fi alocate celor 10 țări membre pe baza proiectelor înaintate către Banca Europeană de Investiții, care va asigura din punct de vedere economic și al fiabilității aceste proiecte înaintate de statele membre”, a declarat recent Dan Dragoș Drăgan, secretar de stat în Ministerul Economiei și Energiei.
Selecția proiectelor pentru finanțare din Fondul pentru modernizare se va realiza în urma unor procese de selecție care se vor derula după aprobarea cadrului legislativ de implementare a Fondului pentru modernizare (perioada 2021-2030)”, arăta Ministerul Economiei și Energiei, la începutul lunii octombie, când a lansat apelul pentru proeicte.
“Investițiile propuse de Statele Membre sunt considerate ca fiind eligibile pentru finanțare din Fondul pentru modernizare cu până la 100% din cheltuielile eligibile, dacă Banca Europeană pentru Investiții (BEI) decide că acestea sunt proiecte prioritare, conform art.10d alin. (2) din Directiva (UE)2018/410, respectiv investiții în producția și utilizarea energiei electrice din surse regenerabile, îmbunătățirea eficienței energetice (cu excepția eficienței energetice legate de producerea de energie cu utilizarea de combustibili fosili solizi), stocarea energiei și modernizarea rețelelor energetice, inclusiv a conductelor centralelor de termoficare, rețelele pentru transportul de electricitate și creșterea interconectărilor dintre statele membre.rege
În cazul în care o investiție în modernizarea sistemelor energetice, care este propusă să fie finanțată din Fondul pentru modernizare, nu se încadrează în domeniile prevăzute la art. 10d alin. (2), dar investiția respectivă respectă cerințele prevăzute la art. 10d alin.(1), și este conformă cu obiectivele Directivei (UE) 2018/410 precum și cu obiectivele cadrului de politici ale Uniunii privind clima și energia pentru 2030 și cu obiectivele pe termen lung exprimate în Acordul de la Paris, Comitetul pentru investiții emite o recomandare privind finanțarea propunerii de investiții cu până la 70% din cheltuielile eligibile”, arăta instituția.