Compania americană UGT Renewables și Hyundai Engineering au semnat un acord cu guvernul sârb pentru construirea a șase centrale fotovoltaice în Serbia, cu o capacitate totală de 1,2 GWp, împreună cu sisteme de stocare a energiei electrice în baterii (BESS) de până la 200 MW/400 MWh, potrivit Enerdata.
Proiectele vor necesita o investiție de 1,6 miliarde de euro, finanțată prin împrumuturi acordate companiei de stat sârbe de electricitate Elektroprivreda Srbije (EPS), garantate de guvern. Odată finalizate în 2028, centralele electrice vor fi predate către EPS.
În noiembrie 2023, Guvernul Serbiei a selectat consorțiul Hyundai Engineering-UGT Renewables ca ofertant principal în cadrul unei cereri publice de oferte pentru un partener strategic în vederea construirii centralelor solare și a capacităților de stocare a bateriilor. La sfârșitul lunii septembrie, guvernul a adoptat o decizie de elaborare a unui plan spațial cu destinație specială pentru cele șase centrale solare și instalații de stocare.
Președintele sârb Aleksandar Vučić a subliniat că proiectul face parte din cele mai importante lucrări pe care Serbia trebuie să le finalizeze înainte de expoziția Expo 2027. „Centralele solare vor putea produce de la 1,6 TWh până la 1,7 TWh pe an, ceea ce este egal cu importurile Serbiei, într-un moment în care energia electrică este destul de scumpă și foarte căutată în regiune”, a spus el.
Pe parcursul duratei de viață de 30 de ani a proiectului, țara va economisi astfel 3,6 miliarde euro, adică 120 de milioane de euro pe an, a subliniat el, adăugând că estimările sunt chiar mai mari având în vedere creșterea preconizată a prețurilor la electricitate.
În iulie 2024, Serbia a adoptat Planul național integrat privind energia și clima (NECP) pentru perioada până în 2030, cu proiecții până în 2050. Sursele regenerabile ar trebui să atingă 33,6% din consumul final brut de energie până în 2030.