Patricipațiile la cinci companii energetice, dintre care patru controlate de stat echivalează cu aproape două treimi din valoarea activului net al Fondului, potrivit bilanțului Fondului pentru finalul anului trecut.
Vă prezentăm top 10 cele mai valoroase active FP, după ponderea lor în activul net total al Fondului.
1. OMV Petrom: FP deţine 20% din acţiunile companiei petroliere. Participaţia valoarează 3,816 miliarde de lei, adică 24,88% din activul net al FP.
2. Hidroelectrica: Valoarea totală a pachetului de 19,94% deţinut de FP la producătorul de electricitate este de 3,286 miliarde de lei, adică 21,44% din activul net al FP.
3.Romgaz: FP are în portofoliu 14,99% din capitalul Romgaz, participaţie care valorează 1,245 miliarde de lei şi care reprezintă 8,12% din activul net al FP
4.Nuclearelectrica: FP deţine 9,72% din capitalul producătorului de energie nucleară, participaţie evalută la 705 milioane de lei şi care înseamnă 4,60% din activul net al FP.
5.Complexul Energetic Turceni: FP deţine 24,78% din capitalul companiei din Oltenia. Participaţia a fost evaluată de FP la 530,12 milioane de lei, adică 3,45% din activul net al Fondului.
Doar la o singură companie din top 5, OMV Petrom, valoarea participaţiei este dată de piaţă, compania fiind listată la bursă. În toate celelalte cazuri, fiind vorba despre companii nelistate, Fondul a calculat valoarea participaţiei după metoda capitalurilor proprii pe acţiune. În prezentarea către investitori, FP a arătat şi valoarea pachetelor din momentul preluării acţiunilor, aşa că, pentru companiile nelistate, se poate calcula un randament al portofoliului.
În cazul Hidroelectrica, participaţia FP valora aproape 3,1 miliarde de lei, în vara lui 2005. Dată fiind evaluarea de acum, rezultă un câştig de doar 6% de-a lungul a cinci ani şi jumătate. Pentru Romgaz, valoarea pachetului preluat se ridica la doar 416 milioane de lei, deci putem vorbi de o triplare a valorii pachetului deţinut de FP. La Nuclearelectrica, valoarea pachetului s-a diminuat cu mai mult de un sfert, dat fiind că, în 2005, acţiunile companiei primite de FP valorau aproape 968 de milioane de lei. La Complexul Energetic Turceni, FP a calculat o valoare de preluare a acţiunilor de 282 de milioane de lei, deci participaţia acţiunilor la producătorul de electricitate din Oltenia s-a apreciat cu aproape 90%.
Investim în instalaţii foarte costisitoare de desulfurare, dar ce se gândeşte a se face, cui se va vinde, unde se va prelucra imensa cantitate de gips ce rezultă din desulfurare?