5.500 de case din România, în care trăiesc și 4.500 de copii, încă nu au energie electrică. Care sunt soluțiile

Încă mai există mii de locuințe în România, în care trăiesc peste 11.000 de oameni, care nu au nici acum acces la energie electrică, dintre care aproape 4.500 au vârsta sub 18 ani, potrivit datelor Asociației Energia Inteligentă, care a făcut o cercetare în acest sens.

“Pentru cei 11.611 români care stau în întuneric, speranța respectării constituției României a pierit de mult. Aceasta și datorită faptului că majoritatea persoanelor adulte au vârsta curpinsă între 50 – 96 de ani, media fiind la limita speranței de viață din România. Îngrijorător este faptul că un număr de 4.777 de copii trăiesc în aceste case fără energie electrică”, arată Asociația Energia Inteligentă, cea care a realizat “Registrul Național al Caselor Fără Energie Electrică”

Iată cele mai importante concluzii:

  • 5.494 de locuințe, dintre care 3.646 locuite permanent, nu au acum acces la energie electrică
  • Covasna, Satu Mare și Suceava sunt județele cu cele mai multe locuințe locuite permanent care nu au acces la energie electrică.
  • 11.611 de oameni, dintre care 40% sunt copii, nu au electricitate în locuințe
  • Anul mediu de construcție a caselor încă neelectrificate este 1954, deci în general este vorba despre case destul de vechi
  • 75% din locuinețele neelectrificate se află la mai puțin de 2 km de rețeaua electrică
  • În 47% din cazuri se poate ajunge la acele case, pentru că există drum auto. În alte 43% dintre cazuri, este drum de pământ.
  • Pentru 77 dintre locuințele neelectrificate nu există vreun plan al autorității locale de a asigura accesul la energie electrică
  • În 73% dintre locuințele neelectrificate, locuitorii sunt și proprietari
  • Imobilele cu persoane considerate vulnerabile reprezintă doar 35% din totalul celor neelectrificate

Soluțiile, în viziunea lui Dumitru Chisăliță, președintele Asociației, ar fi mai multe: un program de  responsabilitate socială: Energie pentru Viață – Adoptă o Casă fără Energie Electrică de către toate firmele, urmare a unor facilități fiscale, extinderea rețelei de distribuție acolo unde este fezabil, cu impunerea unei obligații de acest fel pentru dustribuitori dar și un program derulat de ministerul Mediului, prin care să se monteze panouri fotovoltaice și baterii de stocare, “Casa Verde pentru Sărăcie Energetică Extremă”.

“Ne-ar trebui undeva la 12 milioane de euro pentru a aduce energie electrică în aceste case, înseamnă cam 25% din banii care se cheltuiesc în campania electrorală din acest an. Sperăm să reușim să facem un program național, cu finanțare de la Ministerul Energiei astfel încât în doi ani să aducem lumină în casele oamenilor. E investiție de câteva mii de euro  pentru a monta panouri fotooltaice cu baterii, nu e mult”, a spus ministrul Energiei, Sebastian Burduja, care a participat la prezentarea concluziilor studiului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *