Noua directivă europeană referitoare la energia regenerabilă va impune o țintă a consumului de energie din resurse regenerabile în clădiri de 49% la orizontul întregii Uniuni Europene, până în 2030, a declarat Gaspard Demur, team leader la DG Energy, în cadrul Forumului România Eficientă, care a avut loc recent.
“Pentru clădiri avem un element nou foarte important în această propunere și anume că, în noul articol 15a, care se referă la integrarea energiei regenerabile în clădiri, avem acum o nouă țintă indicativă a uniunii – un punct de referință de 49% pentru ponderea surselor regenerabile în clădiri până în 2030. O măsură detaliată cu privire la modul de implementare a acestei cote minime de energie regenerabilă în clădiri prin intermediul codurilor de construcție și al reglementărilor privind construcțiile va fi abordată în noua Directivă privind performanța energetică a clădirilor, care este planificată pentru adoptare pe 14 decembrie”, a spus oficialul european.
Totuși, se pare că nu vor exista angajamente naționale care trebuie respectate.
“Ceea ce este important acolo este că în această nouă cotă de referință pentru SRE sau energie regenerabilă de 49% pentru clădiri lăsăm o oarecare flexibilitate statelor membre. Deci există o țintă, un reper la nivelul UE, dar statele membre vor trebui să își stabilească propriul nivel dorit de energie regenerabilă în clădirile noi și renovate, păstrând specificul stocului lor de clădiri. Deci, există o combinație între ținta UE și flexibilitate pentru statele membre”, a mai spus Demur.
Oficialul european s-a mai referit și la un alt aspect important pentru proprietarii de clădiri, și anume extinderea sistemului de comercializare a certificatelor de emisii și pentru clădiri, lucru despre care se vorbește de mai multă vreme.
“Propunerea ETS este, de asemenea, foarte importantă pentru discuția noastră. În acest context, acest lucru este prevăzut pentru a oferi stimulente economice suplimentare și, prin intermediul limitării emisiilor, pentru a asigura realizarea reducerii emisiilor cu 43% în sectorul drumurilor și al construcțiilor, în transporturi și în sectorul construcțiilor.
Extinderea sistemului ETS pentru clădiri și transportul rutier este propusă să înceapă treptat din 2026 cu ambiția să crească până în 2030. Ceea ce este cu adevărat important și pentru sectorul construcțiilor este că veniturile din vânzarea certificatelor trebuie utilizate pentru a compensa în cea mai mare parte căldura și în special gospodăriile vulnerabile fără alternativă imediată, cu excepția cazului în care este propus un fond social al UE pentru acțiunea climatică în acest scop. Propunerea obligă, de asemenea, crearea cantității mari de certificate care pot fi puse pe piață pentru a limita prețul dacă acesta va depăși ceea ce este considerat acceptabil”, a mai spus Demur.
Declarațiile au fost făcute la cea de-a treia ediție a Forumului România Eficientă, care a avut loc zilele trecute.
Despre România Eficientă
România Eficientă este un proiect privat, de interes public național, derulat de Energy Policy Group (EPG), în parteneriat și cu finanțarea OMV Petrom. Proiectul a demarat în vara anului 2019 și constă în derularea unui program național de promovare a eficienței energetice, până în anul 2022. România Eficientă își propune să sprijine atingerea țintelor României pentru 2030 în privința reducerii emisiilor de carbon și a creșterii eficienței energetice, atât prin campanii de informare și educare, cât și prin realizarea unor proiecte concrete de renovare majoră în școli publice din diferite regiuni ale țării. Mai multe detalii găsiți pe site-ul romania-eficienta.ro.