450 de milioane de lei, prin „Electric Up 2”, pentru IMM-uri și HORECA

Ministerul Energiei investeşte 450 de milioane de lei, prin Programul de Finanţare „Electric Up”, etapa a doua, destinat întreprinderilor mici şi mijlocii şi persoanelor juridice române, care desfăşoară activităţi în domeniul HORECA.

Potrivit unui comunicat al instituţiei, aceasta a promovat proiectul de modificare şi completare a Ordonanţei de Urgenţă OUG nr. 159/2020, prin care se lansează a doua ediţie a programului „Electric Up”, în valoare de 450 milioane de lei, bani destinaţi IMM-urilor şi persoanelor juridice române cu activităţi în domeniul HORECA. Proiectul a fost aprobat în şedinţa de Guvern de marţi, 23.04.2024.

Pentru noua ediţie, valoarea finanţării nerambursabile creşte de la 100.000 de euro la 150.000 de euro, iar puterea instalată pentru panouri fotovoltaice finanţată se măreşte până la 150 kW. De asemenea, se finanţează dezvoltarea staţiilor de reîncărcare pentru maşini electrice, se încurajează stocarea şi se introduce ca noutate finanţarea sistemelor alternative de încălzire-răcire.

„Întreprinderile mici şi mijlocii, care reprezintă pilonii economiei româneşti, beneficiază de un impuls considerabil în direcţia sustenabilităţii şi eficienţei energetice prin intermediul Programului Electric Up 2. Prin alocarea a 450 de milioane de lei pentru a doua ediţie a programului, se marchează o evoluţie semnificativă în sprijinirea sectorului energetic durabil. Având în vedere interesul major pe care prima ediţie a programului Electric Up l-a stârnit în rândul mediului de afaceri, ne propunem să ridicăm acest program la un nivel superior”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul energiei.

În această etapă, IMM-urile şi operatorii economici din HORECA pot beneficia de finanţarea unui proiect de investiţii pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp şi 150 kWp necesară consumului propriu, a staţiilor de reîncărcare de minimum 22 kW pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in, precum şi a unui sistem alternativ de încălzire/răcire.

Ajutorul de minimis acordat poate atinge valoarea maximă de 150.000 euro/beneficiar şi reprezintă un suport financiar de până la 75% din valoarea cheltuielilor eligibile, restul de 25% reprezentând cofinanţare din surse proprii ale beneficiarului.

Proiectul de investiţii supus cererii de finanţare trebuie să conţină un sistem de panouri fotovoltaice cu o putere instalată de minimum 27 kWp şi maximum 150 kWp necesară asigurării consumului propriu şi al celorlalte echipamente instalate, respectiv o staţie de reîncărcare de minimum 22 kW pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in şi un sistem alternativ de încălzire/răcire, sumele decontate fiind direct proporţionale cu puterea instalată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *