400 de miliarde de euro, necesare în Europa pentru a conecta la rețea eolienele offshore – studii ENTSO-E

Rețeaua europeană a operatorilor de transport și sistem (ENTSO-E) a publicat primul său plan de dezvoltare a rețelei de parcuri eoliene offshore (ONDP), care evidențiază investițiile necesare pentru a conecta parcurile eoliene offshore la consumatorii finali din UE.

Pentru a se duce la bun sfârșit planurile europene actuale, ONDP estimează un necesar total de investiții de 400 de miliarde de euro, pentru a construi până la 54. 000 km de infrastructură de transport pentru energie eoliană offshore în apele europene până în 2050.

Comisia Europeană a stabilit ca obiectiv construirea unei capacități eoliene offshore de cel puțin 60 GW până în 2030 și de 300 GW până în 2050, ca parte a planului său privind energia regenerabilă offshore.

Potrivit ENTSO-E, țările UE au în prezent în proiect până la 354 GW de energie regenerabilă offshore până în 2050, o capacitate care ajunge la 496 GW dacă se includ Norvegia și Regatul Unit.

Pentru a atinge nivelul dorit, Europa ar trebui să adauge 22 GW pe an de noi capacități offshore între 2024 și 2040 și 11 GW pe an între 2040 și 2050, un ritm mult mai rapid decât în ultimul deceniu  (când s-au adăugat aproximativ +2,5 GW/an).

“Conectarea producției de energie eoliană offshore la rețea reprezintă o provocare pentru toți OTS din Europa, precum și pentru producătorii de energie, producătorii de echipamente, guverne și toate celelalte părți interesate. ONDP-urile prezentate astăzi subliniază necesitatea unei coordonări strânse și a implicării tuturor părților interesate europene. Numai acționând împreună vom putea face față cu succes acestei provocări uriașe”, a spus Zbyněk Boldiš, președintele ENTSO-E, a declarat

ONDP a fost alcătuit pentru mai multe zone din Europa, inclusiv cea a Mării Negre. Il puteți vedea aici:

https://www.entsoe.eu/outlooks/offshore-hub/tyndp-ondp/ 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *