40 de firme de instalatori s-au înscris în Programul de finanţare a montării de panouri fotovoltaice acasă. Ce alte noutăţi vin de la AFM

Există deja 40 de firme de instalatori care s-au înscris să participe la programul de finaţare prin care statul subvenţionează cu 20.000 de lei persoanele fizice care doresc să îşi monteze panouri fotovoltaice acasă, anunţă AFM. Oficialii instituţiei au mai dat câteva detalii despre funcţionarea programului.

“Ne aflăm în stadiu destul de avansat, avem peste 40 de dosare depuse pentru validarare, sperăm să avem cât mai mulţi, ca să acopere toate reegiunile ţării”, a declarat, la o întâlnire organizata de EnergiaTa, Andrei Iorgulescu, reprezentant al Autorităţii Fondului de Mediu, care a amintit că termenul pâmnă la care se pot înscrie firmele este 1 martie.

“În luna martie-aprilie, sperăm să debuteze programul pentru persoanele fizice, după adoptarea bugetului AFM şi după obţinerea fondurilor europene din POR. Persoanele fizice se se vor putea inscrie la instalatorii validaţi, va exista o aplicaţie informatică, am încercat sa creăm un sistem care să ne permită să derulam rapid programul. Documenele vor fi direct la instalatori depuse, ele se vot transmsite in timp real prin aplicaţie”, a spus Iorgulescu.

După ce oficialul AFM a făcut apel la instalatori şi la prosumatori să respecte termenele stabilite în Ghidul de Finanţare, el a dat şi câteva detalii în chestiunea spinoasă a autorizaţiilor de construire pentru instalaţiile fotovoltaice.

Citeşte şi:

Ghid nou al AFM pentru persoanele fizice care vor subvenţia de 20.000 de lei pentru panouri fotovoltaice. Ce îţi spune statul să faci

“Ştim că sunt probleme legate de obţinerea acestor documente. Am avut discuţii cu Ministerul Dezvoltării pentru a se a evita aceste autorizaţii de construire. Asa cum exista o derogare expresă în lege pentru panourile solare care produc energie termică, am încercat să introducem panourile fotovoltaice în aceeasi categorie. Nu am reuşit să modificăm legislaţia. Dar, din discutiile cu Ministerul Dezvoltări,i a reieşit că depunde foarte mult de cel care face proiectul tehnic, care trebuie să evalueze impactul (instalaţiei fotovoltaice-n.red.) asupra imobilului, iar autoritatea locala va putea da o derogare în care să specifice că nu e nevoie de obţinerea autorizaţiei de construire”, a spus Iorgulescu.

Citeşte şi:

Ce trebuie să faci pentru a lua cei 20.000 de lei de la stat pentru panouri fotovoltaice acasa

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *