38%, noua țintă de regenerabile a României pentru anul 2030

În condițiile în care pachetul “fit for 55” al Comisiei Europene va fi adoptat în forma în care a fost propus, ținta de regenerabile a României pentru anul 2030 crește semnificativ. De la 30,7% la 38%.

Una dintre măsurile din pachetul anunțat de Comisia Europeană este creșterea ponderii energiei din surse regenerabile până la 40% din consumul de energie, la nivelul întregii Uniuni Europene, la nivelul anului 2030. Asta înseamnă creșterea țintelor pentru toate statele membre, în funcție de specificul fiecăruia.

Ei bine, potrivit propunerii Comisiei Europene noua țintă de regenerabile pentru România este de 38% la nivelul anului 2030, mult peste ținta actuală și semnificativ peste ce ar fi urmat să revizuiască România înainte de apariția pachetului “fit for 55”.

Planul Național Integrat Energie-Mediu (PNIESC), elaborat de autoritățile de la București și trimis Comisei Europene prevede o țintă de regenerabile de 30,7% la nivelul anului 2030 pentru România, de la nivelul de 24% din anul 2020.

Pemtru a se atinge ținta de 30,7%, în România ar trebui să se instaleze capacități noi în regenerabil de circa 6.900 MW. „În PNIESC, ne-am asumat o ţintă de 30,7% în anul 2030, care presupune instalarea de capacităţi noi de energie regenerabilă de 6,9 GW, capacitate nouă instalată. Această capacitate va fi instalată în această decadă având la bază mai mulţi piloni. Unul dintre acestea va fi adaptarea cadrului legislativ şi de reglementare. Al doilea – punerea la dispoziţia operatorilor din piaţă a unor resurse importante. Al treilea – creşterea factorului de capacitate pe diverse tehnologii, care le va putea aduce la nivelul de a sta singure în piaţă, fără ajutor” a declarat, în luna mai, Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei.

Reținem deci că, pentru ținta de 30,7%, trebuie instalate până în 2030 capacități noi de 6.900 MW în regenerabil.

Numai că Bruxelles-ul solicitase deja României să majoreze acestă țintă, care nu ar reflecta un nivel al ambiției corespunzător potențialului țării noastre, și a vorbit despre 34%. Iată că, după anunțarea noului pachet, la orizontul anului 2030, 38% din consumul de energie al României trebuie să fie din surse regenerabile, pe calculele Comisiei.

În momentul de față în România, sunt capacități energtice instalate de 3.000 MW în eolian, 1.400 MW în fotovoltaic și 126 MW în centrale pe biomasa și biogaz. Potrivit ANRE, în anul 2020, eolianul a asigurat 13,6% din producția națională de energie electrică, fotovoltaicul 1,5%, iar centralele hidro, toate, 29%.

1 Comment

  1. La 400+ Lei/MWh e lejer si asta fara subventii si alte avantaje date regenerabilelor. Iar in afara unei crize economice nu prea sunt motive ca pretul sa coboare in urmatorii 3 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *