Italia dorește să creeze o nouă companie care să construiască reactoare nucleare mici, iar oficialii sunt în discuții preliminare cu Ansaldo Nucleare, firmă susținută de stat, cu gigantul energetic Enel și cu Newcleo, o companie cu sediul în Marea Britanie, pentru a dezvolta un plan în acest sens, a relatat duminică Bloomberg News, citând persoane familiarizate cu problema, după cum relatează Reuters.
Măsura vine după ce, sâmbătă, ministrul energiei a dezvăluit că se elaborează planuri planuri care să permită utilizarea noilor tehnologii nucleare, planuri care ar trebui finalizate până la începutul anului 2025.
În cazul în care parlamentul italian va aproba proiectul de lege în cursul anului 2025, acest lucru ar putea anula interdicția actuală a țării privind producția de energie nucleară.
Discuțiile privind un partener internațional sunt în curs, și nu a fost făcută o alegere finală, după cum au spus cei de la Bloomberg. Ansaldo Nucleare, Enel și Newcleo nu au răspuns imediat la solicitarea Reuters de a comenta.
Fisiunea nucleară ca sursă de energie este un subiect controversat în Italia, unde centralele nucleare sunt interzise în urma unor referedumuri din 1987 și 2011. Totuși, pe fondul creșterii prognozate a consumului, autoritățile iau în calcul revenirea la nuclear, iar ministrul Energiei a spus clar sâmbătă că țara intenționează să pună în practică rapid reglementări în acest sens.
„Până la sfârșitul anului, (consilierul juridic al Ministerului Energiei, profesorul Giovanni) Guzzetta și echipa sa vor elabora o analiză cuprinzătoare privind energia nucleară și tipul de legi pe care trebuie să le introducem”, a declarat ministrul energiei, Gilberto Pichetto Fratin El și-a exprimat speranța că Parlamentul de la Roma va aproba pachetul legislativ în cursul anului 2025.
Recent, Pichetto l-a desemnat pe Guzzetta să studieze modul în care centralele electrice bazate pe noua tehnologie nucleară, inclusiv reactoarele modulare mici (SMR) și reactoarele modulare avansate (AMR), despre care guvernul crede că ar putea sprijini tranziția sa către energia verde, ar putea fi exceptate de la interdicția de dezvoltare a centralelor nucleare, decisă prin referendumuri.
„Cererea de energie electrică a Italiei aproape se va dubla până în 2050, ajungând la 583 TWh”, a declarat Pichetto reporterilor. „O astfel de creștere nu poate fi satisfăcută doar printr-o creștere a capacității de energie regenerabilă”. În planul său privind energia și clima, guvernul de dreapta al Giorgiei Meloni estimează că energia nucleară ar putea satisface până la 11% din cererea internă de energie în 2050.
În ciuda interdicției, Italia a păstrat o expertiză-cheie în acest sector. Compania de utilități Enel investește într-un proiect de dezvoltare a unui reactor de fuziune nucleară în Statele Unite.
„Există cu siguranță un interes pentru studierea potențialului tehnologiilor nucleare din a treia și a patra generație, inclusiv a reactoarelor modulare de mici dimensiuni”, a declarat Gianni Vittorio Armani, șeful activității de rețea a Enel, în cadrul aceleiași conferințe în care a vorbit și ministrul Edison, filiala italiană a grupului nuclear francez EDF, și-a exprimat recent interesul pentru construirea unui mic reactor nuclear în Italia. Pichetto a declarat că SMR-urile ar putea fi introduse în Italia din 2035.
Potrivit unui studiu întocmit de Edison, Ansaldo Nucleare și think-tank-ul economic The European House Ambrosetti, adoptarea de noi tehnologii nucleare în Italia ar putea crește Produsul Intern Brut al țării cu 50 de miliarde de euro.