3,4 milioane de români vor primi acasă scrisori de la furnizorii de gaze, contractele trebuie schimbate. Ce trebuie să știți

De la 1 iulie 2020 va înceta furnizarea gazelor naturale către populație în regim reglementat la actualele prețuri. Până atunci, trebuie să semnați un nou contract cu alt furnizor, sau cu același, în funcție de cea mai bună ofertă pe care o primiți.

În această situație cu dvs. sunt aproape 3,4 milioane de clienți casnici de gaze naturale care sunt acum reglementați. Începând din luna aprilie, fiecare dintre ei va primi acasă o scrisoare de la actualul furnizor de gaze (marea majoritate de la E.On și Engie) în care i se spune că furnizarea la prețul actual va înceta la 1 iulie și că, până atunci, trebuie să semneze un nou contract, cu orice alt furnizor sau tot cu cel actual. Scrisoarea conține și oferta furnizorului actual, cu prețul propus clientului după 1 iulie.

Veți primi prima scrisoare cu prima ofertă în aprile. Dacă nu o acceptați și dacă nu acceptați nici altă ofertă de la alt furnizor, veți primi cea de-a doua scrisoare, în mai, cu aceeași ofertă de preț sau cu alta din partea aceluiași furnizor. Dacă nici acum nu o acceptați și nu acceptați nici alta, o veți primi pe a treia, în iunie. Aceasta este cea mai importantă, vă vom explica de ce, mai jos.

Acum a sosit momentul să vă decideți: fie acceptați această ultimă ofertă a furnizorului actual (repetăm, în general este vorba despre E.On și Engie), fie acceptați o altă ofertă, de la oricare alt furnizor, pe care o considerați cea mai bună. Dacă nu ați făcut nici una nici alta, trebuie să știți că veți primi în continuare gaze, de la actualul furnizor, dar la prețul din această ultimă ofertă, pe care nu l-ați acceptat.

Înainte de a citi mai departe, trebuie să știți că o factură de gaze este formată din: prețul gazului ca atare, tariful de transport, tariful de distribuție, acciza la gaz (nesemnificativă pentru consumul casnic) și TVA.

În orice moment ați lua decizia de a semna un nou contract de furnizare de gaze-sfatul nostru este să nu o faceți acum, să mai așteptați, vom detalia într-un text separat de ce – trebuie să comparați oferta care vi se propune cu cele ale celorlalți furnizori. Trebuie să comparați între prețurile finale pe care le plătiți acasă, deci cu toate costurile incluse, cu tarifele de transport și distribuție luate în calcul. Atenție, noile oferte pot conține și componente fixe, de genul abonamentelor zilnice, când faceți comparația trebuie să adăugați și această sumă de bani-dacă este vorba despre a vă calcula factura pentru o lună, înmulțiți suma cu 30.

Atunci când vă trimite aceste scrisori, furnizorul actual vă va face oferta cu prețul final de furnizare, pentru că este obligat să facă acest lucru.  Alte oferte nu conțin însă tarifele de mai sus, așa că, pentru comparație, atunci când vâ gândiți să acceptați oferta altui furnizor, solicitați să vi se spună și prețul final înainte de a semna un contract.

Fie că este vorba despre ofertele altor furnizori, fie că este vorba despre cea a furnizorului actual, alegeți oferta cu preț final cel mai apropiat de actualul preț reglementat, ba căutați chiar și sub acest preț. Vom explica într-un articol viitor de ce ar putea apărea și oferte cu prețuri chiar mai mici decât cele reglementate. Prețul reglementat este de 125,17 lei/MWh, fără TVA, pentru clienții care primesc acum gaze de la Engie și de 136,49 lei/MWh, fără TVA, pentru clienții care primesc acum gaze de la E.On. Mare atenție la prețul din oferta trimisă de furnizorul actual în luna iunie, pentru că dacă nu o acceptați, nici pe ea, nici una a altui furnizor, la acest preț veți plăti apoi gazul.

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei pune la dispozitia tuturor un comparator de prețuri, unde sunt încărcate toate ofertele furnizorilor de gaz și puteți face comparații. Adresa o găsiți mai jos, si ea vă va fi comunicată și de actualul furnizor în anunțul și oferta pe care vi le va face în aprilie, mai și iunie!

Mai trebuie să știți că orice contract poate fi reziliat, la cererea dvs, în 21 de zile!

Iată cum arată scrisoarea pe care o veți primi acasă:

 

INFORMARE

privind eliminarea preţurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale

 la clienții casnici

 

Stimate client,

Începând cu data de 1 iulie 2020, prețurile reglementate de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (denumită în continuare ANRE) pentru furnizarea gazelor naturale la clienții casnici îşi vor înceta aplicabilitatea, potrivit art. 179 alin. (2) lit. b) din Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare.

În perspectiva eliminării preţurilor reglementate de furnizare, vă informăm că toţi clienţii casnici trebuie să-şi exercite dreptul de eligibilitate prin alegerea unui furnizor de gaze naturale cu care să încheie, până la data de 30 iunie 2020, un contract aferent furnizării gazelor naturale în regim concurenţial. Noul contract de furnizare poate fi încheiat cu furnizorul actual sau cu oricare alt furnizor de gaze naturale ales de dumneavoastră dintre cei licențiați de ANRE.

              Contractul aferent furnizării gazelor naturale în regim concurenţial propus de societatea __________________________________________ poate fi consultat:

  • la punctul nostru unic de contact, care are următoarele date de contact: ____________________________________________________;
  • pe pagina noastră de internet, la adresa: ____________________________________________________.

Oferta cu preţul propus de societatea ______________________________ pentru furnizarea gazelor naturale începând cu data de 1 iulie 2020 este cea prezentată ataşat, respectiv publicată pe pagina noastră de internet, la adresa ______________________________________________.

În cazul în care nu doriţi să acceptaţi această ofertă propusă de societatea noastră, vă informăm că, în vederea încheierii unui contract aferent furnizării gazelor naturale în regim concurenţial, puteţi accepta orice ofertă-tip publicată de societatea noastră sau de către orice alt furnizor de gaze naturale sau puteţi solicita o ofertă privind condiţiile comerciale şi preţul de furnizare în vederea negocierii acestora, după caz, ori puteţi recurge la selectarea furnizorului prin procedee specifice de licitaţie/achiziţie publică.

Pentru a efectua o analiză comparativă ale ofertelor-tip de furnizare a gazelor naturale existente pe piață, puteţi accesa pe pagina de internet a ANRE, o aplicație web interactivă denumită „Comparator oferte-tip de furnizare a gazelor naturale”, la adresa: http://www.anre.ro/ro/info-consumatori/comparator-oferte-tip-de-furnizare-a-gn.

De asemenea, vă informăm că schimbarea furnizorului de gaze naturale este un proces simplu, gratuit și nu implică modificări de ordin tehnic, indiferent de furnizorul de gaze naturale pe care îl alegeţi.

În cazul în care nu veţi încheia un contract aferent furnizării gazelor naturale în regim concurenţial cu societatea noastră sau cu oricare alt furnizor de gaze naturale ales de dumneavoastră,  furnizarea gazelor naturale la locul dumneavostră de consum va fi realizată în mod automat, în baza contractului de furnizare a gazelor naturale în vigoare, în conformitate cu prevederile Ordinului preşedintelui ANRE nr. ____/___________, după cum urmează:

  • la preţul reglementat de către ANRE până la data de 30 iunie 2020;
  • la preţul din oferta propusă de societatea noastră, începând cu data de 1 iulie 2020 şi până la data încheierii de către clientul casnic a unui contract aferent furnizării gazelor naturale în regim concurenţial, dar nu mai târziu de data de 30 iunie 2021.

 

Pentru informaţii suplimentare ne puteţi contacta după cum urmează: _______________________________________________________________________________

 

 

Cu stimă,                                                                                                   Data

4 Comments

  1. Nu înțeleg cum poate fi schimbat furnizorul. Conducta pe care este transportat agentul ( gazele naturale) este introdusa de Engie. Toți de pe strada mea suntem abonații acestei companii, dacă unul sau mai mulți vecini vor să schimbe furn8zorul ce se întâmplă, va fi introdusa o nouă conductă sau cu titlu că primesc gaze de la altă companie ei își reglează socotelile între ei iar noi primim gaze la fel ca înainte????

    1. Asa cum in 2014 Energia electrică se face liberalizarea la ce furnizor vrei asa si gazele
      Distribuitorul rămâne același pe client nu il intereseaza de distribuitor poti alege ce furnizor iti face oferta mai bună la pret

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *