300 de milioane de euro, piaţa de certificate verzi în 2012

Anul viitor se aşteaptă o creştere masivă a producţiei de energie electrică din surse regenerabile, în special din cele eoliene. Ca atare, numărul de certificate verzi va fi de trei ori mai mare

Totalul de certificate verzi care vor fi emise anul viitor se ridică la 5,51 milioane de unităţi, potrivit estimărilor Autorităţii de Reglementare (ANRE) publicate pe site-ul propriu.

Pe lângă producţia Hidroelectrica, s-a calculat energiea produse din surse regenerabile de către producătorii care au început deja livrările (s-a luat în calcul nivelul lunii noiembrie 2011) şi s-au făcut estimările pentru producătorii de energie din surse regenerabile care vor începe activitatea la anul. ANRE a mai luat în calcul la estimarea numărului de certificate pentru anul următor şi o creştere a consumului final de electricitate. Astfel, acesta ar urma să crească cu 5% faţă de nivelul din acest an, ajungând la 48,9 TWh.

ANRE se aşteaptă aşadar la o creştere masivă a producţiei de energie din surse regenerabile în 2012, dat fiind că, pentru acest an, numărul estimat de certificate verzi a fost stabilit, în decembrie 2010, la doar 1,75 milioane de unităţi. Este adevărat că şi mecanismul de sprijinire a producţiei de electricitate din surse regenerabile a fost modificat în favoarea producătorilor, crescându-se numărul de certificate care se alocă pentru fiecare MWh produs. Solicitat de multă vreme de producători, mecanismul îi ajută în special pe posesorii de parcuri eoliene, vântul deţinând ponderea cea mai mare în producţia de energie “verde” a României. Lor li se acordă acum câte două certificate verzi pentru fiecare MWh produs, faţă de doar unul în trecut.

Certificatele verzi sunt emise de Transelectrica şi sunt distribuite producătorilor de energie din surse regenerabile. Aceştia le vând furnizorilor, care sunt obligaţi să cumpere, proporţional cu energia electrică preluată, iar costul lor este trecut de furnizori în factura de energie electrică a consumatorului final. Furnizorii le cumpăra de pe piaţa specială găzduită de OPCOM, preţurile minime şi maxime de tranzacţionare fiind cuprinse între 27 şi 55 de euro. Aşadar, la un preţ maxim de 55 de euro (cel practicat în prezent), piaţa de certificate verzi ar putea ajunge în acest an la circa 303 milioane de euro.

Certificatele verzi se acordă pentru energia electrică generată în hidrocentrale cu o putere instalată de până la 10 MW, centrale eoliene, fotovoltaice, pe biomasa şi biogaz.

Potrivit unor calcule mai vechi ale ANRE, costul total al schemei de sprijin pentru energia regenerabilă se ridică la 10 miliarde de euro până în anul 2020, date fiind ţintele de producţie de energie verde asumate de România în faţa Comisiei Europene. Pentru anul viitor, impactul energiei verzi în factură va fi de circa 2,5%.

România este una dintre ţările Europei cu cea mai rapidă dezvoltare a producţiei de energie din surse eoliene, pentru finalul acestui an fiind estimaţi circa 1.000 MW instalaţi în centrale eoliene, de peste două ori mai mult decât cu un an în urmă.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *