3 manipulări ordinare din scandalul gazelor de şist

Decizia de exploatare sau nu a gazelor de şist e complicată – poate că e cazul pentru un verdict pozitiv, poate nu. Trebuie multe analize de oportunitate.

Dar după cum arată lucrurile acum, nu e decât un tun clasic din seria privatizării profiturilor şi a socializării pierderilor. Iată 3 manipulări:

1. „Economia are nevoie”
Orice sursă nouă de energie e bună, dar nu în orice condiţii. Problema cu gazele e următoarea – România are deja resurse care-i acoperă peste jumătate din consum, dar redevenţele sunt atât de mici, încât statul nu încasează mai nimic iar profiturile merg la Petrom – majoritar privată şi la Romgaz – care arde banii pe prostii.

În lipsa redevenţelor, producţia locală este tratată ca gaz „ieftin”, la care salivează tot felul de clienţi politici. Deci prima chestiune ar trebui să fie mărirea redevenţelor la un nivel care să facă exploatarea gazului o afacere cu profit micuţ, nu o rentă cum este acum. Pentru că dacă există rente, aproape sigur vor fi cedate contra şpagă, cum s-a mai întâmplat.

Cu preţuri liberalizate şi redevenţe subsahariene, dependenţa energetică rămâne în realitate la fel de mare ca acum.

2. „Explorăm, nu exploatăm”
Minciunica vârâtă recent de domnii Ponta şi Vosganian este că se vor face doar contracte de explorare, nu şi de exploatare, „ca să vedem cum stăm”.

În realitate, un contract de explorare include şi perspectiva operaţională – de exploatare, că nu e nimeni prost să îngroape sute de milioane şi să găsească gaze fără a şti dacă va avea sau nu dreptul să le scoată. Afirmaţia ar fi adevărată doar dacă „explorarea” s-ar face pe banii statului, care nu există.

3. „E mâna ruşilor”
Sperietoarea rusească este pe alocuri ridicolă, însă presupunând că ar fi adevărată:

a) Nu înseamnă automat, în fiecare caz, că ce-i bun pentru ruşi e rău pentru români şi invers. Discuţia ar trebui să rămână tot în zona riscurilor şi beneficiilor, nu să se mute în curtea vecinilor.

b) Presupunând prin absurd că demonstraţiile de la Bârlad ar fi manipulate… ei bine, este de preferat o mişcare populară manipulată decât o mişcare populară ignorată. Sunt sigure gazele de şist? Atunci convingeţi-i pe oameni, daţi-le garanţii legale şi contractuale, promiteţi-le o parte substanţială din veniturile încasate (ar trebui să eclipseze oricât ar fi dat ruşii, nu?) iar la sfârşit treceţi totul printr-un referendum!

riscograma.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *