Lista imobilelor din București care azi nu au agent termic sau au apă cel mult călâie la robinet sau în calorifere se întinde pe 28 de pagini, potrivit situației centralizate zilnic de Termoenergetica. Din cele 3.400 de imobile afectate, două treimi sunt în sectoarele 2 și 3, potrivit Economica.net.
Motivele pentru care mulți locuitori racordați la rețeaua de termoficare fie nu au deloc apă caldă și/sau căldură, fie le primesc în parametri necorespunzători sunt diverse. De-a lungul listei cu imobile afectate găsim explicații: “remediere avarie rețea primară”, “parametri insuficienți de funcționare a agentului termic”, “parametri insuficienți CET Sud”, ultimele două explicații fiind cele mai des întâlnite.
Pentru unele zone afectate, problemele în alimentarea cu agemt termic au apărut încă din ziua de 5 decembrie, iar remedierea era prezăzută pentru această dimineață.
Din cele peste 3.400 de imobile afectate, cele mai multe sunt în sectorele 3 si 2: peste 1.500 de imobile sunt în sectorul 3 și în jur de 1.000 de imobile în sectorul 2. Urmeaza sectorul 5 cu peste 375 de imobile afectate și sectorul 1 cu circa 240 de imobile. Cele mai puține avarii sunt raportate în sectoul 4.
Dincolo de problemele rețelei Termoenergetica, week-end-ul trecut a avut loc și o avarie la Centrala Electrică de Termoficare (CET) Sud, al cărei efect s-a propagat către o parte din echipamentele energetice determinând declanşarea acestora, a anunțat Electrocentrale București (Elcen), operatorul centralei.
„Avaria produsă la CET Bucureşti Sud remediată în cursul zilei de astăzi (sâmbătă, n.r.). Echipele ELCEN s-au mobilizat imediat şi au intervenit prompt pentru limitarea efectelor incidentului produs în cursul nopţii. Într-un interval de câteva ore, manevrele executate au permis revenirea la 75% din parametrii de funcţionare astfel că, în acest moment, instalaţiile şi agregatele din CET Bucureşti Sud se află în curs de revenire la parametrii nominali. Pe parcursul acestei zile, se va reveni la situaţia normală de dinaintea apariţiei incidentului”, a anunțat Elcen sâmbătă..
Reprezentanţii companiei au atras din nou atenţia asupra stării tehnice grave în care se află reţeaua de termoficare lipsită, în ultimii ani, de reparaţii majore şi de investiţiile absolut esenţiale în modernizare, ceea ce a determinat creşterea explozivă a pierderilor, care s-au triplat din 2016 până în prezent, punând o presiune uriaşă şi asupra instalaţiilor energetice ale ELCEN.
Locuitorii Capitalei au fiost avertizați de către noua administrație a orașului că va vor avea parte de probleme în alimentarea ci energie termică în această iarnă, din cauza situației precare a rețelei de distribuție.
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a spus la jumătatea lunii trecute că rețeaua principală a Termoenergetica (fosta RADET) este de trei ori mai proastă decât în urmă cu trei ani, iar soluția pentru eventualele avarii va fi momentan intervenția rapidă și comunicarea promptă cu cetățenii.
Cât despre rezolvarea problemei căldurii și a apei calde în acest sezon rece, Nicușor Dan a precizat în 18 noiembrie că vor fi numeroase avarii, însă există echipe şi materiale cu care se poate interveni cât se poate de repede.
„Vom avea sute de avarii. Raportul pe care l-am primit când am semnat contractul pentru acea finanţare e că în ultimul an am avut 1.700 de avarii. O să avem sute de avarii, promisiunea este de a interveni cât se poate de repede. Soluţia este pe termen mediu. Există o soluţie de avarie în care să ne asigurăm că există suficiente echipe şi material şi există şi oamenii să fie informaţi asupra problemei. Am spus în campanie. Nu se poate mai mult. Soluţia e pe termen mediu şi o să înceapă lucrările din primăvară”, a explicat atunci primarul general al Capitalei.