2,17 miliarde de euro, eliberați azi din Fondul de Modernizare al UE pentru proiecte în nouă state membre, inclusiv România

În cadrul Fondului pentru modernizare, au fost plătiţi miercuri 2,17 miliarde de euro pentru a contribui la modernizarea sistemelor energetice din nouă state membre, inclusiv România, prin intermediul a 19 proiecte selectate, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar, citat de Agerpres.

Unul dintre proiecte se referă la capacităţi de producţie a energiei electrice din surse regenerabile, modernizarea reţelei de distribuţie a energiei electrice, modernizarea materialului rulant şi a infrastructurii de gaze naturale pentru a facilita înlocuirea producţiei de energie electrică pe bază de cărbune în România.

Aceste investiţii vor ajuta ţările din UE cu venituri mai mici să îşi îndeplinească obiectivele în materie de climă şi energie pentru 2030, vor reduce emisiile de gaze cu efect de seră în domeniul energiei, al industriei şi al transporturilor şi vor îmbunătăţi eficienţa energetică. Investiţiile sunt finanţate din veniturile provenite din schema UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS).

Fondul pentru modernizare a plătit în total 9,68 miliarde euro din veniturile EU ETS de la lansarea sa în 2021 şi până în prezent, pentru a ajuta statele membre să accelereze tranziţia verde.

În urma investiţiilor anunţate în iunie, în valoare de 2,49 miliarde de euro pentru 31 de proiecte, şi a celor 2,17 miliarde de euro suplimentare de miercuri pentru alte 19 proiecte, totalul investiţiilor din Fondul pentru modernizare în 2023 se ridică la 4,66 miliarde de euro pentru 50 de proiecte. În acest an, s-a acordat sprijin din Fondul pentru modernizare Bulgariei (197 de milioane de euro), Croaţiei (88 de milioane de euro), Cehiei (1,848 miliarde de euro), Estoniei (66 de milioane de euro), Letoniei (5 milioane de euro), Lituaniei (11 milioane de euro), Poloniei (221 de milioane de euro), României (2,169 miliarde de euro) şi Slovaciei (60 de milioane de euro).

Cele 50 de proiecte se axează pe producerea de energie electrică din surse regenerabile, modernizarea reţelelor energetice, eficienţa energetică şi înlocuirea producţiei de cărbune cu combustibili cu o intensitate mai mică a emisiilor de dioxid de carbon. Ele includ: modernizarea reţelei de distribuţie a energiei electrice din Bulgaria pentru a accelera electrificarea transportului, implementarea stocării şi decarbonizarea şi descentralizarea consumului şi producţiei de energie, producţia de energie electrică cu ajutorul sistemelor fotovoltaice de către furnizorii de servicii de gestionare a deşeurilor municipale din Croaţia, atingerea unui standard energetic mai ridicat pentru clădirile publice şi trecerea de la cărbune la gaze în sistemele centralizate de termoficare din Cehia, îmbunătăţirea eficienţei energetice a clădirilor publice din Estonia, introducerea vehiculelor electrice şi a infrastructurii de încărcare corespunzătoare în Letonia şi dezvoltarea capacităţilor de energie din surse regenerabile în sectorul industrial lituanian de dimensiuni mari şi medii.

În plus, proiectele includ reţele electrice pentru viitoarele staţii de încărcare a autoturismelor electrice şi cogenerarea de înaltă eficienţă în sistemele centralizate de termoficare şi în industrie în Polonia şi modernizarea reţelelor energetice, inclusiv stocarea energiei, şi îmbunătăţirea eficienţei energetice în Slovacia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *