16 milioane de tone de gaze refrigerante cu efect de seră, introduse ilegal pe piaţa europeană, România, pe locul 4 pe continent

Până la 16,3 milioane de tone de dioxid de carbon echivalente de gaze refrigerante cu efect de seră (HFC) în vrac au fost introduse ilegal pe piaţa europeană în ultimii ani, conform raportului Agenţiei de Investigare a Mediului (EIA), iar în topul ţărilor europene care au înregistrat importuri crescute de HFC România ocupă locul al patrulea, după Austria, Letonia şi Malta, se arată într-un comunicat al firmei EMG Invest, preluat de Agerpres.

Această valoare reprezintă cu 16% peste cota permisă din punct de vedere legal începând din 2018.

„Pentru a împiedica importurile ilegale, este necesar ca legislaţia din România să permită nu doar verificarea legitimităţii mărfurilor importate, ci să asigure trasabilitatea pentru întregul lanţ de aprovizionare. În acest sens, am iniţiat o campanie de cotă prin care comercianţii şi distribuitorii sunt informaţi şi încurajaţi să aplice pentru cota F-Gas (emisiile de gaze fluorurate cu efect de seră – n. r.), pentru a-şi face singuri importurile şi a renunţa la achiziţiile de gaz ilegal din piaţă. 30 de companii noi ni s-au alăturat în acest proces, ceea ce este un real succes dacă ne gândim că, în ultimii ani, media firmelor româneşti care au solicitat şi utilizează cota F-Gas este egală cu numărul de companii noi înscrise în decursul a două luni”, a declarat Amalia Păvălucă, director general şi fondator EMG Invest, companie care asigură consultanţă şi suport pentru toţi operatorii economici care utilizează gaze refrigerante cu efect de seră.

În România, dintre cele aproape 1.166 de companii active în domeniul frigului, conform raportului INS, mai puţin de 100 au solicitat şi utilizează cota de importator şi cota de autorizaţie pentru import de echipamente preîncărcate.

Potrivit comunicatului companiei, cele mai recente statistici sugerează că piaţa neagră a furnizat până la 34 de milioane de tone echivalente de HFC în 2018, iar tendinţa este de creştere, odată cu înăsprirea cotei UE care a intrat în vigoare în ianuarie 2021.

„Piaţa neagră a HFC are consecinţe devastatoare pentru afaceri, indivizi şi mediu. Pe lângă susţinerea activităţii infracţionale, orice companie implicată se expune unor riscuri grave de siguranţă, deoarece nimeni nu poate garanta calitatea cilindrilor importaţi ilegal sau a conţinutului acestora. Cercetările arată că 83% dintre cei care formează lanţul valoric al agenţilor frigorifici ştiu despre acest comerţ ilegal, iar 72% au primit cilindri de unică folosinţă, care sunt interzişi în Europa”, susţine Amalia Păvălucă.

În luna iulie a anului trecut, 76 milioane de tone de substanţe chimice dăunătoare, utilizate în industria frigorifică, au fost oprite de autorităţile române înainte să ajungă în Europa, a anunţat Oficiul European de Luptă Anti-Fraudă (OLAF), menţionează compania de consultanţă.

Gazele refrigerante cu efect de seră au un potenţial ridicat de încălzire globală, astfel încât Uniunea Europeană s-a angajat să le reducă treptat printr-un sistem de cote gestionate în cadrul Regulamentului privind gazele F, înlocuindu-le cu agenţi frigorifici naturali cu potenţial de încălzire mult mai mic. Astfel, de la o scădere de 55% în 2021, se va ajunge la 79% în 2030.

„Agenţii frigorifici HFC nu ar trebui interzişi, atâta timp cât înlocuitorii propuşi – variantele ecologice de agenţi refrigeranţi – sunt la preţuri necompetitive. Actualul Regulament privind gazele F trebuie să fie aliniat la Protocolul de la Montreal: în prezent, ultima reducere treptată a HFC în Regulamentul UE privind gazele F este programată pentru 2030, în timp ce pentru Protocolul de la Montreal este pentru 2036”, a adăugat Păvălucă.

Gazele refrigerante cu efect de seră (HFC) nu sunt inflamabile sau toxice, nu epuizează ozonul, sunt eficiente din punct de vedere energetic şi au o gamă de proprietăţi termodinamice care permite aplicaţii adaptate diferitelor condiţii climatice şi termice, ceea ce le face în continuare cea mai bună opţiune pentru o serie de utilizări aşa cum sunt, de exemplu, sistemele industriale de climatizare sau aparatele de aer condiţionat.

EMG Invest este o companie care, prin auditorii independenţi acreditaţi să verifice situaţiile financiare în conformitate cu legislaţia din România, validează şi verifică emisiile de gaze fluorurate cu efect de seră (F-Gas). În strânsă colaborare cu experţi din Uniunea Europeană, specialiştii companiei sprijină operatorii economici care utilizează HFC în demersurile pentru implementarea corectă a legislaţiei în domeniu.

EMG INVEST este o companie care, prin auditorii independenți acreditați să verifice situațiile financiare în conformitate cu legislația din România, validează și verifică emisiile de gaze fluorurate cu efect de seră (F-Gas).  În strânsă colaborare cu experți din Uniunea Europeană, specialiștii companiei sprijină operatorii economici care utilizează HFC în demersurile pentru implementarea corectă a legislației în domeniu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *