Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă a fost deconectată. Hidroelectrica asigură jumătate din producția de electricitate a țării

Unitatea 1 a centralei nucleare a fost deconectată azi dimineață de la SEN, ca urmare a programului de oprire planificată.

Unitatea 1 a început reducerea de putere azi dimineață începând cu ora 08.30, iar la ora 11 a fost deconectată. La ora redactării acestei știri, aproape jumătate din producția de electricitate a țării este asigurată de hidrocentrale.

La o producție de circa 5.900 MW, hidrocentralele asigurau aproape 2.900 MW, unitatea 2 a centralei de la Cernavodă 695 MW, centralele pe gaze 627 MW, iar centralele pe cărbune 620 MW. Vântil și soarele asigurau circa 9% din producție, fiecare, cu 544, și, respectiv, 538 MW. România importă energie electrică, aproape 300 MW la această oră.

Unitatea 1 va fi oprită timp de 43 de zile, până la 1 august ora 23.59, oprirea planificată fiind amânată ca urmare a pandemiei. „Decizia de intrare în oprire planificată a Unităţii 1 CNE Cernavodă a fost amânată faţă de perioada iniţială prevăzută pentru acest proiect, pe fondul contextului internaţional generat de pandemia de COVID-19, coroborat cu măsurile aferente Planului de protecţie a personalului, similar altor centrale nucleare, pentru asigurarea continuităţii operării şi producţiei”, a informat Nuclearelectrica.

În perioada opririi planificate, se vor efectua activităţi din următoarele programe: programul de mentenanţă preventivă/ corectivă; programul de inspecţii; programul de testare obligatorie pe perioada opririlor planificate; programul de implementare modificări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *