1,5 milioane de euro pentru dotarea a 16 unități medicale, finanțare de la Fundația OMV Petrom

Organizația Salvați Copiii România şi Fundaţia OMV Petrom dau startul ediţiei a doua a programului „Împreună din prima zi” prin dotarea a încă 16 unități medicale: secții de neonatologie, terapie intensivă neonatală și obstetrică-ginecologie din 12 județe din țară, potrivit unui comunicat de presă

Investiția de 1,5 milioane de euro va include dotarea cu echipamente medicale performante de monitorizare a stării de sănătate a nou-născuților. Astfel, numărul total al spitalelor dotate prin programul “Împreună din prima zi” se ridică la 60 de spitale iar investiția totală este de 2,5 milioane de euro.

Unitățile medicale vor fi dotate cu aparatură medicală de ultimă generație de monitorizare și menținere a stării de sănătate a nou-născuților, de exemplu: ecocardiograf, electroencefalograf, ventilator, bancă de lapte. Astfel, nou-născuții cu probleme majore pot primi îngrijire adecvată, fără a pierde timp vital, prin căutarea unor soluții de transfer la spitalele care au aparatura necesară.

“Sistemul de sănătate din România rămâne unul cu multiple vulnerabilități și necesită atenție și implicarea atât a autorităților, cât și a societății civile. Astăzi, diferența dintre viață și o moarte o face calitatea aparaturii medicale, dar și disponibilitatea ei: în multe cazuri unde spitalul nu este dotat corespunzător, timpul pierdut pentru a căuta soluții de transfer într-un centru medical care să aibă un ventilator de suport respirator, de exemplu, se poate transforma într-o dramă pentru familie”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

„Primul proiect al Fundației OMV Petrom <<Împreună din prima zi>> are rezultate concrete pentru cele 45 de secții de neonatologie și maternități, care au fost dotate cu peste 170 de echipamente medicale performante. România se confruntă cu o incapacitate mare de a răspunde nevoilor de îngrijire neonatală, de aceea, prin aceste dotări, Fundația OMV Petrom își continuă misiunea de a susține reducerea mortalității infantile” a declarat Amalia Fodor, Director Executiv Fundaţia OMV Petrom.

Lista spitalelor care vor fi dotate prin programul „Împreună din prima zi”

 1. Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș, Secția Clinică Cardiologie III Copii (Mureș), unicul furnizor de servicii spitalicești de chirurgie cardiovasculară pentru copii, va fi dotat cu un ecocardiograf, care va permite monitorizarea complexă a cazurilor.
 2. Spitalul Orășenesc General Bolintin Vale (Giurgiu), care deservește o populație de circa 90 de mii locuitori, va fi dotat cu echipamente specifice unei secții de terapie intensivă.
 3. Secția de neonatologie a Spitalului Județean de Urgență Giurgiu (Giurgiu), care îngrijește copiii prematuri cu o patologie neonatală complexă va fi dotat cu echipamente pentru susținerea funcției respiratorii a copiilor prematuri sau cu probleme respiratorii și o monitorizare a funcțiilor vitale.
 4. Compartimentul de Neonatologie din cadrul Spitalului Municipal Oltenița (Călărași), unde sunt îngrijiți anual aproximativ de 400 de nou-născuți, va fi echipat cu echipamente medicale performante astfel încât medicii să poată monitoriza creșterea și dezvoltarea nou-născutului.
 5. Secția de neonatologie a maternității Spitalului Județean de Urgență Bacău (Bacău), care a oferit îngrijiri medicale unui număr de aproximativ 17.000 nou-născuți în ultimii cinci ani, dintre care peste 1.700 de prematuri va primi un sistem de monitorizarea cerebrală video-electroencefalografică și un echipament neonatal de electroencefalografie de amplitudine integrată. Totodată, va fi dotat și punctul dietetic cu: mașina de spălat, aparat de dezinfectat biberoane și pompe de muls.
 6. Spitalul Municipal Toplița (Harghita) care îngrijește în medie 140 de nou-născuți, dintre care 25 de prematuri, va beneficia de resuscitator și echipamente specifice pentru monitorizarea și pentru susținerea funcției respiratorii a nou-născuților.
 7. În cadrul Spitalului Clinic Filantropia (București), vom crea o banca de lapte și va fi amenajat un spațiu adecvat pentru prepararea și stocarea în bune condiții a alimentației materne, care va fi dotat cu: pompe electrice, recipiente de colectare, frigidere medicale, congelatoare, pasteurizator, hotă cu flux laminar, analizor de lapte, un aparat de încălzire a laptelui, computer, mobilier.
 8. Secția de terapie intensivă neonatală a Spitalului Județean de Urgență Slobozia (Ialomița), unica din acest județ va fi modernizată și dotată cu echipamente medicale si cu posturi complete pentru prematuri și nou-născuți la termen cu patologie asociată, precum și cu un sistem de telemedicină.
 9. Secția de neonatologie a Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu (Gorj), care a îngrijit in anul 2022 981 de nou-născuți dintre care 80 prematuri va fi echipată cu un ecograf portabil.
 10. Compartimentul de terapie intensivă al Spitalul Municipal de Urgență Roman (Neamț), care îngrijește anual peste 1.000 de nou-născuți va primi echipamente pentru reanimarea și monitorizarea nou-născuților.
 11. Maternitatea Spitalului Orășenesc “Sf. Dimitrie” Târgu Neamț (Neamț) care îngrijește anual în jur de 500-600 de nou născuți va primi echipamente şi mobilier specific spitalicesc.
 12. Spitalul de Pediatrie Ploiești (Prahova), care deservește o populație de 700.000 de locuitori, dintre care 250.000 sunt copii va primi echipamente destinate transportului si monitorizării nou-născuților.
 13. Secția de neonatologie a Spitalului Județean de Urgență Ploiești „Dr. Constantin Andreoiu” (Prahova), care îngrijește anual peste 4.000 de nou-născuți, dintre care 400 de prematuri va fi echipată cu un aparat de radiologie.
 14. Spitalul Județean de Urgență Suceava (Suceava), care a oferit îngrijire pentru 3.746 de nou-născuți în anul 2021, cu 25 de nașteri înregistrate la mame cu vârsta sub 15 ani și 317 de nașteri premature, va fi dotat cu un aparat de ultrasunete pentru neonatologie și un dispozitiv de terapie respiratorie CPAP.
 15. Compartimentul de neonatologie al Spitalului Municipal Câmpulung Moldovenesc (Suceava), situat la o distanță de aproximativ 78 km de Spitalul Județean Suceava, va fi echipat cu echipamente şi mobilier medical, astfel încât nou-născuții îngrijiți în secție să poată beneficia de confort și îngrijiri medicale de cea mai bună calitate.
 16. Secția de neonatologie a Spitalul Județean de Urgență Alexandria (Teleorman), în care sunt îngrijiți anual în jur de 1.200 de nou-născuți va fi dotată cu echipamente medicale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *