Starace, CEO Enel, despre vânzarea activelor din România: Orice poate fi vândut, depinde de ce oferte primim și cine e interesat”

Francesco Starace, CEO al grupului Enel, a declarat că activele din România ar putea fi vândute, la fel cum au fost vândute și în alte țări, dacă acestea nu mai generează o creștere mulțumitoare a profitabilității.

“Nu avem vreo “vaca sfântă” în acest domeniu de activitate. Orice poate fi vândut, cu condiția ca noi să fi terminat de implementat măsurile de eficientizare și de creștere a companiei.

Deci, dacă mai există creștere în România probabil nu vom vinde.  Dacă se mai poate eficientiza activitatea în România probabil nu vom vinde. Dacă nu avem oameni interesați (de active-n.red), cum am putea vinde? Ideea este că am vândut active din Franța, din Brazilia, din Italia, din Rusia, șa că am putea vinde și în România, de ce nu? Depinde de oferte primim, de ce părți sunt interesate.

Credem că avem un pachet bun și România este o țară bună și există multă valoare în structura pe care o avem aici. Până acum nu am luat o decizie.

Dar dacă avem această valoare, de câte ori și câți oameni credeți că ne contactează ca sa vindem ceva? Practic toată lumea este interesată de tot, dar, cum este si cazul Open Fiber (companie de telecomunicații din Italia, unde Enel este acționar-n.red.), dar asta nu înseamnă că și vindem. Există în industrie discuții despre active și mulți sunt de acord că activele de distribuție și cele din regenerabile sunt extrem de valoroase pentru investitori”.

Starace a făcut declarația ca urmare a unei întrebări a jurnaliștilor români, la Capital Markets Day, la Milano, unde grupul Italian și-a prezentat planul strategic pentru următorii trei ani.

Nu este pentru prima data când apar informații legate de vânzarea operațiunilor Enel din România, dar este pentru prima data când presa românească obține o poziție oficială de la cel mai înalt nivel al grupului energetic italian referitor la această chestiune. Primele informații pe această temă au fost vehiculate de presa italiană în vară, când a apărut informația că mai multe fonduri de investiții ar dori să cumpere active din România. Surse din piața românească au spus atunci că ar fi vorba despre vânzarea unor pachete minoritare de acțiuni, în condițiile în care un alt acționar minoritar la unele dintre companiile grupului din România, Fondul Proprietatea, ar doris să vândă participația.

Ulterior, în toamnă a apărut informația că a fost demarat un proces de vânzare a activelor, în urma căruia Enel ar fi urmat să obțină 1,1 miliarde de euro, iar francezii de la BNP Paribas ar asista grupul italian în acest demers.

Unul dintre investitorii interesați de activele Enel din România este compania românească Hidroelectrica, cel mai mare producător de electricitate al țării, controlat de statul roman.

Enel România este unul dintre cei mai mari investitori privați în domeniul energetic, cu operațiuni în sectorul distribuției și furnizării de electricitate, dar și al producției de energie electrică din surse regenerabile, prezent pe piața din România din 2005. Enel are aproximativ 3.100 de angajați în România și oferă servicii unui număr de 3 milioane de clienți. Companiile E-Distribuție operează rețele cu o lungime totală de aproximativ 128.000 de kilometri în trei dintre cele opt zone de rețea al țării: Muntenia Sud (inclusiv București), Banat și Dobrogea, acoperind o treime din piața locală de distribuție.

Grupul italian este și prima companie care a participat la un proces de privatizare în sectorul energetic din România: în 2004 a semat contractul de cumpărare a pachetelor majoritare de acțiuni la fostele Electrica Banat și Dobrogea.

În 2018, Enel a avut în România venituri de 1,28 miliarde de euro, în creștere cu 100 de milioane, iar profitul operațional EBITDA a fost de 230 de milioane de euro, în scădere ușoară față de 2017.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *