13 companii sunt interesate să participe la construcția centralei nucleare de la Belene. Nume mari pe listă

Un număr de 13 oferte au fost depuse pentru implicarea în proiectul centralei nucleare de la Belene (Bulgaria), iar şapte dintre acestea sunt din partea unor potenţiali investitori strategici, a declarat, marţi, ministrul bulgar al Energiei, Temenouzhka Petkova, transmite BTA, citată de Agerpres.

Autorităţile de la Sofia vor să găsească un investitor dispus să relanseze proiectul centralei nucleare de la Belene, un oraş pe malul Dunării, un proiect ale cărui costuri sunt estimate la cel puţin la 10 miliarde de euro.

„Şapte din ofertele depuse sunt de la companii care doresc să participe la acest proiect în calitate de investitor strategic, două oferte sunt pentru participarea la proiect prin furnizarea de echipamente şi patru oferte conţin informaţii cu privire la un contract de achiziţionarea de energie”, a explicat ministrul bulgar al Energiei într-o conferinţă de presă.

Cele şapte companii care s-au oferit să fie investitori strategici la centrala de la Belene sunt: firma rusă de stat Rosatom prin intermediul subsidiarei Atomenergoprom; firma de stat Korea Hydro & Nuclear Power Co. Ltd; o companie înregistrată în Germania; firma de stat China National Nuclear Corporation; două consorţii înregistrate în Bulgaria (Elektrocentrala Belene 2019 şi AEC Belene), precum şi compania bulgară IPK & UP EOOD.

De asemenea, firma franceză Framatome, o divizie a grupului EDF, şi grupul american General Electric şi-au manifestat interesul de a furniza echipamente şi a efectua lucrări pentru centrala nucleară de la Belene.

În sfârşit, companiile bulgare Grand Energy Distribution şi Atomenergoremont AD vor să achiziţioneze participaţii minoritare la acest proiect, firma bulgară European Trade of Energy şi-a exprimat interesul pentru achiziţionarea de energie electrică, iar Macedonia de Nord vrea să participe la implementarea acestui proiect prin achiziţionarea unei participaţii minoritare de către compania sa de electricitate şi un contract de furnizare de electricitate pe termen lung.

Procedura de selecţie pentru alegerea unui investitor strategic la centrala de la Belene a fost publicată în jurnalul oficial al Uniunii Europene în data de 22 mai 2019. Termenul limită de 90 de zile pentru depunerea scrisorilor de interes a expirat luni seară. Autorităţile bulgare vor ca până la data de 22 mai 2020 să finalizeze negocierile cu potenţialii participanţi.

În 2008, compania rusă Atomstroyexport şi compania energetică de stat NEK au semnat un contract pentru designul, construcţia şi instalarea a două unităţi la o centrală nucleară ce urma să fie amplasată la Belene, pe Dunăre. Însă, în 2012, Bulgaria a anulat proiectul Belene, în lipsa unor investitori străini, la care s-au adăugat presiunile Bruxellesului şi Washingtonului de a limita dependenţa energetică a ţării faţă de Rusia.

Graţie celor două reactoare de 1.000 de megavaţi de la viitoarea centrală de la Belene, Bulgaria doreşte să înlocuiască patru vechi unităţi nucleare de producţie sovietică ale centralei de la Kozlodui, închise în urmă cu peste un deceniu din cauza temerilor privind securitatea. La centrala de la Kozlodui încă sunt operaţionale două reactoare nucleare de producţie sovietică, date în exploatare în anii 1987 şi 1991.

1 Comment

  1. Si la noi la fel pentru grupurile 3-4 Cernavoda.O sa le aratam noi ca suntem mai buni in realizarea investitiei prevazuta in strategia energetica care asteapta de 13 ani sa fie aprobata.Ar trebui specialistii din ME sa mai dea o mana de ajutor tarii vecine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *