1.200.000 MW vor fi instalați în regenerabil, în cinci ani – raport IEA

Procentul de energie regenerabilă folosit pe plan global ar urma să crească cu 50% în următorii cinci ani, determinat de extinderea panourilor fotovoltaice instalate pe locuinţe, clădiri şi în industrie, se arată într-un raport publicat luni de Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), transmite Reuters,  preluată de Agerpres. 

Capacitatea totală de energie regenerabilă va creşte cu 1,2 TW până în 2024, de la 2,5 TW anul trecut, echivalentul capacităţii actualei capacităţi totale de energie instalată din SUA.

Energia fotovoltaică va reprezenta aproape 60% din această creştere iar cea eoliană, 25%. De asemenea, procentul regenerabilelor în generarea energiei va creşte de la 26%, în prezent, la 30% în 2024, se arată în raportul IEA.

Scăderea costurilor tehnologice şi politicile guvernamentale mai eficiente au ajutat la estimările mai ridicate privind dezvoltarea energiei regenerabile, de la raportul din 2018, precizează Agenţia Internaţională a Energiei.

„Regenerabilele reprezintă deja a doua sursă majoră de electricitate pe plan global dar trebuie accelerată punerea lor în folosinţă pentru îndeplinirea obiectivelor climatice pe termen lung. Deoarece costurile continuă să scadă, se acordă din ce în ce mai multe subvenţii pentru punerea lor în folosinţă a panourilor fotovoltaice”, susţine Fatih Birol, directorul IEA.

Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973-1974 pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *