1.074 de lei/MWh de gaz, prețul de ultimă instanță la populație pentru luna ianuarie. Engie este FUI

Engie, cel mai mare furnizor pentru persoane fizice din România, este furnizorul de ultimă instanță (FUI) care a venit cu cel mai mic preț, deci va prelua potențialii clienți abandonați de furnizorii concurențiali și  în luna ianuarie.

Cu o valoare de 1.044 de lei/MWh, sau 1.074 de lei/MWh cu tariful de distribuție inclus, Engie este furnizorul de ultimă instanță (FUI) care are cel mai mic preț în luna decembrie, potrivit datelor publicate de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei. Prețul propus de Engie este mai mic decât al tuturor ceilalți cinci FUI de gaze, respectiv Petrom, Electrica Furnizare, E.On, Premier Energy, și Tinmar Energy. Iată prețurile cu care a venit fiecare furnizor:

“Din compararea valorilor cumulate ale componentelor CU_ach-FUI, CU_fz-FUI şi CU_tr-FUI, FUI cu „costul cel mai mic“ în luna ianuarie 2022 este societatea ENGIE ROMANIA S.A”, arată ANRE. Așadar, Engie, care nu mai dorise să fie FUI din decembrie, dar a fost obligată de ANRE să-și mențină acest statut printr-o modificare de regulament, va prelua potențialii clienți care ar putea rămâne fără furnizor în luna decembrie, potrivit reglementării ANRE.

Prețul de FUI este plafonat, totuși fiți foarte atent

Chiar dacă prețul de FUI al Engie este de peste 1.000 de lei/MWh (cu tot cu tariful de distribuție inclus) potențialii clienți preluați în această lună nu vor plăti acest preț. Potrivit legislației de protecție a consumatorilor recent adoptată de Parlament, prețul final al gazelor este plafonat la 370 de lei/MWh, cu tot cu tarife și taxe. Așadar, până la finalul lui martie 2022, clienții preluați de Engie în calitate de FUI vor plăti cel mult acel preț, 370 de lei/MWh. Diferența între acest preț și cel de peste 1.000 de lei este suportată initial de furnizor, urmând ca el să își recupereze banii de la Guvern.

Totuși, dacă vreun client casnic ajunge să fie client în regim de ultimă instanță al Engie în luna ianuarie, trebuie să fie atent pe viitor. Iată de ce!

Prețul, chiar și cel de FUI, este plafonat până la 31 martie, după care, în absența unei reglementări viitoare, el va fi liber. Așadar, potențialul clientul preluat în regim de FUI de Engie trebuie ca, până la acea dată, să semneze un nou contract concurențial, cu ce furnizor dorește, pentru a evita să plătească acest preț enorm de FUI, neplafonat, după 1 aprilie.

Engie a preluat deja 65.000 de clienți

Engie este desemnat FUI cu cel mai mic preț în ianuarie, după ce a fost FUI și în decembrie și noiembrie. în această calitate, compania a preluat circa 65.000 de clienți, de la furnizorii concurențiali care au renunțat. Este vorba despre Progaz, GecaBuild, Tulcea Gaz, Arovi, Restart, Salgaz, Mehedinți Gaz, Oligopol, RES Energy Solution și Electric&Gas Power Trade.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *