Fiecare cetățean al sectorului 1 al Capitalei va primi din partea Primăriei un voucher de 1.000 de lei, a anunțat azi primarul Clotilde Armand. Propunerea trebuie aprobată de Consiliul Local.
„Oferim 200 de milioane de lei locuitorilor Sectorului 1 – este vorba despre un sprijin sub formă de tichet anticriză în valoare de 1.000 de lei, nominal, pentru fiecare locuitor din sector în vârstă de 18 ani”, a anunțat primarul.
Aramand a mai spus că va beneficia de acest sprijin orice persoană cu domiciliul în sectorul 1 al Capitalei, care are cel puțin 18 ani.
Sursa banilor: economiile făcute din contractul cu operatorul de salubritate. 100 de milioane de lei în 2021 și 100 de milioane în 2022, a mai spus edilul.
Ce se poate face cu banii? „De exemplu: izolarea imobilului, panouri fotovoltaice sau pompe de căldură, achiziția sau schimbarea centralei de apartament sau de bloc, uși sau ferestre noi, schimbarea caloriferelor sau instalarea de alte surse de încălzire. Și, acolo unde este posibil, achitarea facturii la energie”, a spus Armand.
Ea a spus că în Europa există țări care au emis astfel de tichete de 500 de euro pentru ca cetățenii să facă față crizei energetice.
Pentru ca oamenii să primească acest bani, e nevoie de votul Consiliului Local al Sectorulului 1
Nu este rea această idee, dar presupunând că și Consiliul Local al Sectorului 1 o va aproba, rămâne să vedem o listă cu importatorii de termopane, centrale termice, pompe de căldură etc., ce sunt agreați de primărie. În altă ordine de idei, cum tot românul va da buzna să-și monteze panouri fotovoltaice, termopane sau alte asemenea, firmele chiar dacă au depozitele pline, tot nu vor putea monta foarte repede echipamentele. Acest aspect este valabil mai ales în cazul panourilor fotovoltaice. Pe cale de consecință, cred că ar trebui acordat un interval de grație, să zicem până la sfărșitul lui august 2023, pentru utilizarea acestor vouchere. Tot în această linie poate nu ar strica să fie mărite amenzile pentru poluarea sau murdărirea mediului, astfel încât să fie mult mai ”rentabilă” conformarea cu legea, decât încălcarea sa. Cu acestă ocazie mărim și veniturile la bugetul local.