Ziua şi recordul: Preţul energiei electrice creşte la 650 lei/MWh pe piaţa spot de la Bucureşti, maximul ultimilor doi ani. Importul din Ungaria este la nivelul maxim posibil

Raliul preţurilor pe piaţa de energie pare că nu se mai opreşte. Pe piaţa spot de la Bucureşti, preţul pentru energia electrică livrată mâine în fiecare oră din intervalul 17-20  este de 650 de lei MWh, după vechiul record de azi, 630  lei/MWh. 

Preţul energiei livrate mâine, în fiecare oră din intervalul 17-20, este de 650 de lei MWh, pe piaţa pentru ziua următoare (piaţa spot), potrivit datelor publicate de Operatorul Comecial al Pieţei de Energie electrică şi gaze. Este un nou record al ultimilor doi ani, în condiţiile în care precedentul fusese bătut chiar azi, când preţul ajunsese la 630 lei. Şi acesta a urmat unui alt preţ record, de 611 lei, atins cu o zi în urmă.

Preţul mediu pe toate intervalele orare este de 108 euro/MWh, cu peste 21% mai mare faţă de ziua precedentă, iar preţul pentru intervalul 9-20 este de 133 euro, cu 30 % peste cel din şedinţa precedentă.

În lei, preţul mediu al zilei a fost de 507 lei, adică cel mai mare din istorie, cu 2 lei peste precedentul record, înregistrat pe 31 ianuarie 2017.

Preţurile sunt, ca de obicei, mult mai mari decât cele din Slovacia şi Cehia (51 euro şi 47 euro – medie a întregii zile) dar şi mult peste  cele de pe cealaltă piaţă cu care România este cuplată, Ungaria (91 euro).

Premierul Viorica Dăncilă a convocat, pentru miercuri, o şedinţă operativă cu responsabilii din energie, la care urmează să participe miniştrii Energiei şi cel al Economiei pentru o analiză asupra stării sistemului energetic naţional, în contextul nemulţumirilor exprimate de angajaţii de la Complexul Energetic Oltenia. La reuniunea convocată de premier pentru ora 12,00, la Palatul Victoria,  participă şi reprezentanţi ai conducerii CE Oltenia şi ai celorlalte companii energetice.  Între timp, compania a anunţat că o parte dintre mineri au reînceput lucrul, după ce li s-a făcut o ofertă de 700 de lei, brut.

Situaţia este generată în principal de lipsa capacităţilor de producţie care nu pot susţine consumul mare din perioada de iarnă (au survenit destul de des şi avarii), deşi suntem încă departe de vârfuri de peste 10.000 MW, iar temperaturile nu sunt foarte scăzute.  Din acest motiv, pe toate palierele orare ale zilei de mâine, România importă energie pe relaţia cu Ungaria.

Iar în cea mai mare parte a zilei, se importă la nivelul maxim. Capacitatea de transfer Ungaria-România este de 706 MW, iar în 13 dintre cele 24 de intervale orare ale zilei de mâine, tot atât se importă: 706 MW.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *