Votaţi EFdeN, echipa României la Olimpiada Caselor Solare din Dubai! Puteţi vota până miercuri la ora 10.00 aici: https://goo.gl/bZRUQF

Echipa României, echipa EFdeN, concurează pentru „Premiul Publicului” la competiţia Solar Decathlon, ce se desfăşoară acum în Dubai. Echipa EFdeN poate câştiga la categoria „Votul Publicului”. Votul este deschis până pe 28 noiembrie, ora 10.00, la link-ul: https://goo.gl/bZRUQF.

România, finalistă la Olimpiada caselor solare de la Dubai, concurează alături de alte 14 echipe din 11 ţări, printre care se numără Olanda, SUA, Australia şi ţări din Orientul Mijlociu. Solar Decathlon este cea mai importantă competiție de locuințe sustenabile din lume și a luat naștere în 2002, în Statele Unite ale Americii

Concursul cuprinde 10 probe, 6 fiind jurizate, iar 4 monitorizate, prin măsurarea performanţei prototipului pe parcursul a 10 zile.

Casa EFdeN „Signature” a fost construită integral de studenţii echipei EFdeN, fiind un proiect românesc de cercetare şi inovaţie. Proiectul a implicat activitatea a 33 de tineri din România, studenţi sau proaspăt absolvenţi, toţi voluntari, care provin de la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”, Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, Universitatea Bucureşti şi Politehnica Bucureşti.

„De ce EFdeN? De la funcţia matematică f(n), pentru că noi proiectăm şi construim în funcţie de natură. În ultimii doi ani, o echipă extraordinară de tineri a depus nişte eforturi supraomeneşti pentru a construi (…) casa EFdeN Signature. (…) Din punct de vedere al optimizării costurilor, este mai bine ca locuinţa să fie legată la reţea, astfel încât ea să poată să folosească reţeaua ca un sistem de acumulatori. (…) Este o casă 100% electrică. (…) Energia electrică este produsă cu ajutorul panourilor fotovoltaice, care sunt dispuse pe acoperişul casei”, a arătat Mihai Toader Pasti, managerul general al proiectului, la evenimentul organizat vara trecută, când casa a fost montată în parcarea unui mall din Bucureşti.

Potrivit acestuia, locuinţa este dotată cu un sistem automatizat, care controlează prin voce foarte multe aspecte, de la temperatură şi umiditate până la sistemul de iluminat şi uşi.

Cum s-a descurat EFdeN până acum

Echipa României a devenit campioană mondială la proba de Comunicare, a treia probă din cadrul Solar Decathlon.

Proba Comunicare a evaluat capacitatea de comunicare și de conștientizare socială a echipelor, având în vedere creativitatea, eficacitatea și eficiența împărtășirii subiectelor relevante ale competiţiei (durabilitate, eficiență energetică și utilizarea energiilor regenerabile), precum și obiectivele echipei.

„Este foarte important ca echipele să comunice despre sustenabilitate, sponsori şi competiţie. Am urmărit mesajele cheie, informaţia comunicată, dar mai important, logica din spate”, au spus juraţii.

Premiul a venit ca un rezultat al eforturilor extraordinare ale „EFdeN” şi „energiaTa” din ultimii 6 ani de a face sustenabilitatea şi schimbările climatice un subiect de discuţie în România, iar prosumatorii – o realitate.

De asemenea, echipa României a devenit vicecampioană mondială la proba „Inginerie şi Construcţie”. Proba a avut ca obiectiv evaluarea construcţiei şi a sistemelor incluse, inovaţia, integrarea şi implementarea. Echipele au trebuit să demonstreze un nivel ridicat de funcţionare a structurii, instalaţiilor electrice, mecanice şi alegerea echipamentelor.

Examinarea a fost făcută de un juriu internaţional, format din ingineri specialişti, care au evaluat atât parcursul echipelor din perioada celor doi ani, cât şi prezentările susţinute pe site-ul competiţiei, punând accentul pe implicarea studenţilor în realizarea soluţiilor şi pe simulările realizate în perioada construcţiei casei în România.

 

Echipa României a obţinut şi premiul III, la proba de „Sustenabilitate”. În această probă a fost evaluat modul în care fiecare echipă a reuşit să reducă impactul locuinţei asupra mediului pe durata ciclului de viață, păstrand în acelaşi timp condiţiile de confort şi sănătate, modul interdisciplinar de proiectare. Inițiativele de conservare a apei și vegetația au fost parte a acestei evaluări. În plus, a fost important și impactul pe care echipa l-a avut la nivelul societății, proiectele educaționale și de conștientizare publică, aparițiile media și participările la evenimente.

Jurizarea a fost făcută de un juriu internaţional, format din specialişti, inclusiv de la de la World Green Building Council, care au evaluat atât parcursul echipelor din perioada celor doi ani, cât şi prezentările susţinute pe site-ul competiţiei, punând accentul pe soluţiile incluse în Casa EFdeN Signature, fezabilitatea proiectului, condiţiile de confort şi impactul la nivel naţional. Casa EFdeN urmărește să fie certificată LEED Platinum.

 

“Echipa a reuşit să ducă mai departe agenda sustenabilităţii la nivel naţional. Au avut un impact atât asupra copiilor, prin cursuri şi workshop-uri, dar şi la nivel guvernamental. Ei au demonstrat o abordare sustenabilă a caracteristicilor proiectului, punând accentul pe strategiile active şi pasive şi designul biofilic, dar luând în considerare şi fezabilitatea proiectului.”, a afirmat juratul Dr. Kheira Aoul, specialist în sustenabilitate.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *