Transgaz a pierdut. Grecia a acceptat oferta consorţiului condus de Snam pentru operatorul reţelei de gazoducte DESFA

Grecia a acceptat oferta de 535 milioane de euro venită de la un consorţiu de companii condus de grupul italian Snam pentru un pachet majoritar de acţiuni la operatorul reţelei de gazoducte din Grecia, DESFA, a anunţat joi Agenţia pentru privatizare din Grecia, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Consorţiul din care face parte Transgaz a oferit 457 de milioane de euro pentru pachetul de 66%.

DESFA gestionează o reţea de gazoducte care transportă gaze naturale între graniţa Greciei cu Turcia şi cea dintre Grecia şi Bulgaria via conducte cu o lungime de 1.459 de kilometri. De asemenea, DESFA deţine o facilitate de lichefiere a gazelor în apropiere de Atena.

În luna februarie a acestui an, autorităţile de la Atena au primit două oferte angajante, una de la consorţiul alcătuit din companiile Snam (Italia), Enagas (Spania) şi Fluxys (Belgia) şi alta de la consorţiul compus din spaniolii de la Regasificadora Del Noroeste (Reganosa), românii de la Transgaz şi BERD. Ulterior, autorităţile elene au cerut celor două consorţii să-şi îmbunătăţească ofertele iar ofertele îmbunătăţite, care nu au fost date publicităţii de HRDAF, au fost deschise luni.

Consorţiul declarat câştigător a subliniat joi că Grecia ar putea deveni un centru important în procesul de diversificare a surselor de aprovizionare cu gaze naturale în Europa. ‘Împreună cu partenerii noştri Enagas şi Fluxys am pus la punct un consorţiu industrial puternic cu obiectivul dezvoltării în continuare a DESFA, a pieţei din Grecia, a Uniunii Energetice şi a întregului sistem energetic din Europa Mediteraneană’, a informat într-un comunicat directorul general de la Snam, Marco Alvera.

Consorţiul câştigător a estimat că tranzacţia ar urma să se finalizeze în a doua jumătate a acestui an după obţinerea aprobărilor necesare, inclusiv din partea organismelor pentru concurenţă.

Aceasta este a doua încercare de vânzare a DESFA, după ce în 2016 un acord încheiat anterior cu compania SOCAR din Azerbaidjan a eşuat, pe fondul unor neînţelegeri legate de tariful la gazele naturale. Valoarea tranzacţiei a fost estimată la 400 de milioane de euro.

Autorităţile de la Atena vor să obţină din privatizări 3,5 miliarde de euro în 2018. De asemenea, statul elen vrea să se promoveze ca un hub european pentru tranzitul gazelor naturale din Asia şi Estul Mediteranei spre Europa.

Anul trecut, DESFA a raportat vânzări de 170 de milioane de euro şi un profit net de 34 de milioane de euro. Valoarea activelor sale fixe este de aproximativ 1,3 miliarde de euro.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *