Rusia intenţionează să construiască o linie a conductei Turkish Stream spre Bulgaria

Rusia a discutat posibilitatea construirii unei a doua linii a gazoductului Turkish Stream direct spre Bulgaria via Marea Neagră, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Kremlinului, informează Interfax, citată de Agerpres.

Preşedinţii Rusiei şi Turciei nu au obiecţii la ideea extinderii gazoductului Turkish Stream spre Bulgaria, a declarat la rândul său premierul bulgar Boiko Borisov după discuţiile pe care le-a avut miercuri cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. ‘Preşedintele Putin ne-a informat că ieri a discutat cu preşedintele Turciei. Nimeni nu are obiecţii la extinderea Turkish Stream în direcţia Bulgariei’, a spus Borisov. Potrivit acestuia, Bulgaria intenţionează să negocieze cu Gazprom în legătură cu achiziţia şi tranzitul gazelor naturale spre alte ţări.

Săptămâna trecută, preşedintele bulgar Rumen Radev a declarat şi el că Bulgaria are nevoie de livrări directe de gaze naturale ruseşti via Marea Neagră şi a avansat numele ‘Bulgarian Stream’ pentru acest proiect. El şi-a exprimat totodată speranţa ca Moscova şi Bruxelles să manifeste deschidere faţă de această idee.

Citeşte şi:

Prima conductă a gazoductului Turk Stream, sprijinit de Gazprom, a ajuns pe coasta europeană a Mării Negre

Cu o lungime de 900 de kilometri, gazoductul Turkish Stream va lega Anapa de regiunea Thracia de pe coasta turcească a Mării Negre. Una din cele două linii ale gazoductului este destinată aprovizionării pieţei din Turcia cu gaze naturale ruseşti iar cea de-a doua ar urma să transporte gaze naturale către ţările din sudul şi sud-estul Europei. Fiecare din cele două linii ale gazoductului Turkish Stream ar urma să aibă o capacitate de 15,75 miliarde metri cubi pe an.

În luna decembrie 2014, Rusia a anunţat că renunţă la proiectul gazoductului ‘South Stream’, care urma să permită furnizarea de gaze naturale ruseşti spre Bulgaria, Serbia şi Ungaria, via Marea Neagră, în favoarea proiectului ‘Turkish Stream’, care prevede construcţia unei conducte de gaze din Rusia până în Turcia, via Marea Neagră.

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *