Reguli noi de la ANRE pentru Enel, CEZ, E.On şi Electrica. Scopul: evitarea creşterii facturilor populaţiei

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei a schimbat metodologia de stabilire a tarifelor pentru furnizorii de energie electrică de ultimă instanţă (FUI), pentru a se evita situaţia de la începutul acestui an, cand preţurile de pe piaţa spot au crescut extrem de mult, iar cei patru FUI au fost obligaţi că cumpere electricitate la preţuri mari pentru consumatorii captivi.

Furnizorii de ultimă instanţă vor putea cumpăra energie de pe orice piaţă, nu doar de pe cea a Serviciului Universal (PCSU)  şi, pentru a se evita o potenţială creştere de preţuri pentru clienţii casnici, pot creşte preţurile de la consumatorii persoane juridice preluaţi de la alţi furnizori. Situaţiile pot interveni dacă preţul pe piaţa spot (Piaţa pentru Ziua Următoare-PZU) creşte cu 10% faţă de preţul de pe PCSU sau dacă vânzătorii de curent de pe PCSU nu-şi onorează contractele cu FUI.

Acestea sunt cele două modificări adoptate de ANRE, potrivit unui comunicat de presă al instituţiei.

Iată formularea din comunicat:

„Completările la Metodologia în vigoare au vizat, în principal, următoarele aspecte:

• evitarea/limitarea creșterii de tarife aplicate de către furnizorii de ultimă instanță clienților finali, prin acordarea posibilității achiziției energiei electrice de pe toate piețele administrate de Opcom, în cazul suspendării/încetării unor contracte bilaterale încheiate pe PCSU;

• minimizarea riscurilor financiare la care sunt expuşi furnizorii de ultimă instanță prin:

– extinderea limitelor admise de metodologie la stabilirea costurilor justificate cu achiziția energiei electrice facturate la tarif  CPC, în cazul FUI care se confruntă cu situații obiective de suspendare / încetare a contractelor încheiate pe PCSU;

– acordarea furnizorilor de ultimă instanță a dreptului de a factura un tarif suplimentar clienților noncasnici preluați în regim de ultimă instanță și care nu au dreptul la serviciul universal,  pentru perioadele în care prețul mediu pe PZU înregistrează o creștere mai mare de 10% față de prețul mediu pe PCSU”.

ANRE precizează că  “Completarea Metodologiei a rezultat ca urmare a situațiilor înregistrate în perioada ianuarie-februarie 2017 pe piaţa de energie electrică ce au determinat:din PZU, de către furnizorii de ultimă instanță, a energiei electrice în vederea completării necesarului de consum pentru clienții finali aflați în portofoliul lor şi preluarea de către furnizorii de ultimă instanță a unui număr semnificativ de locuri de consum aflate în portofoliul unor furnizori concurențiali”

Prețurile pe PZU au ajuns la începutul anului la recorduri istorice, de peste 600 lei pe MWh. Cel mai mare nivel a fost miercuri, 1 februarie 2017, când energia se tranzacționa pentru orele orele 18:00 — 19:00 la prețul de 680 de lei pe MWh.

Unii furnizori de energie au ajuns să denunțe unilateral contractele pe care le aveau cu FUI, pentru a profita de prețurile-record de piaţa spot. Acești furnizori au preferat să plătească penalitățile prevăzute în contractele pe care le denunță, mergând apoi să vândă energia cu preț dublu sau chiar triplu pe piața spot.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *