Enel a plătit României 401 milioane euro. Achiziţia a 13,5% din capitalul fostei Electrica Muntenia Sud a fost finalizată

Grupul italian Enel a anunţat finalizarea tranzacţiei prin care a cumpărat 13,5% din acţiunile deţinute de stat la fosta Electrica Muntenia Sud. Enel pune astfel în practică decizia Curţii de Arbitraj de la Paris.

Iaă integral comunicatul Enel: „Enel S.p.A. („Enel”) anunță că filiala sa Enel Investment Holding B.V. („EIH”), deținută în totalitate de către Enel, a finalizat astăzi achiziția de la SAPE S.A. („SAPE”, compania statului român care administrează deținerile publice în mai multe companii) a unui pachet de circa 13,6% din acțiunile E-Distribuție Muntenia S.A. („EDM”) și Enel Energie Muntenia S.A. („EEM”) pentru o sumă totală de circa 400 de milioane de euro.

În urma tranzacției, EIH și-a majorat participațiile în EDM și EEM la aproximativ 78% din acțiunile fiecărei companii, de la nivelul de 64,4% deținut anterior.

Tranzacția prin care EIH a preluat un pachet suplimentar de 13,6% la EDM și EEM este o consecință a exercitării de către SAPE a clauzei put option în luna noiembrie a anului 2012. Odată cu exercitarea clauzei put option, SAPE a cerut un preț de circa 520 de milioane de euro, care a fost contestat de către EIH. Întrucât nu a fost stabilit un acord asupra prețului acțiunilor, în 2014 SAPE a inițiat o procedură de arbitraj la Camera Internațională de Comerț de la Paris, prin care a solicitat prețul menționat anterior, precum și dobânzi de circa 60 de milioane de euro.

În decizia din data de 3 Februarie 2017, Tribunalul Arbitral a stabilit prețul pachetelor de acțiuni care fac obiectul clauzei put option la circa 400 de milioane de euro, reducând astfel suma cerută de SAPE cu peste 100 de milioane de euro și respingând solicitarea pentru acordarea de dobânzi.”

Enel a trebuit să plătească statului 401 milioane de euro în urma unei decizii a Curţii Internaţionale de Arbitraj de la Paris din luna februarie. Enel şi statul român, reprezentat de SAPE (Societatea de Administrare a Participațiilor din Energie) s-au judecat pe marginea unei prevederi din contractul de privatizare al Electrica Muntenia Sud, cea mai importantă distribuţie de energie electrică, vândută companiei italiene în 2007. Statul a solicitat companiei italiene peste 500 de milioane de euro, în contul a 13,57% din acţiuni pe care le-ar fi trebuit să le cumpere suplimentar, potrivit contractul de privatizare.
Iniţial, Enel ar fi dorit să stingă conflictul înainte de a se ajunge la arbitraj internaţional, şi a oferit statului 250 de milioane de euro. Ministerul Energiei, condus la acea vreme de Răzvan Nicolescu, nu a fost însă de acord, şi a iniţiat în 2014 demersurile împotriva companiei italiene. Statul a cerut 520 de milioane de euro, în instanţă.
După decizia Curţii, cei de la Enel au spus că nu o vor ataca şi că vor plăti toţi banii statului roman, într-o singură tranşă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *