Cea mai bună ofertă de energie electrică pentru locuitorii din Bucureşti UPDATE

Consumatorii casnici de energie electrică au dreptul oricând să schimbe gratuit furnizorul de energie electrică. Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei a realizat recent un comparator de preţ care cuprinde ofertele tuturor furnizorilor de pe piaţa concurenţială, cu care consumatorii pot încheia noi contracte de furnizare de electricitate. Care este cea mai bună ofertă pentru Bucureşti şi cât câştigaţi la factură.

UPDATE 8 iunie, 09.10: RCS&RDS a încărcat oferta sa de energie electrică în comparatorul ANRE. Preţul final pentru consumatorii din Bucureşti este de 0,4831 lei/kWh. Este, de departe, cea mai bună ofertă, fiind cu 6,47% sub preţul reglementat. La un consum de 200 kWh lunar, reducerea la factură este de 6,68 lei. 

Cea mai bună ofertă de energie electrică pentru consumatorii casnici din Bucureşti este cea a RWE Energie SRL, filiala din România a gigantului energetic german RWE, potrivit datelor din comparatorul ANRE. La un consum anual de energie electrică estimat între 1.000 şi 2.500 kWh pe an, adică între 83 şi 208 kWh pe lună, preţul din oferta RWE este de 0,05059 lei/kWh, preţ final, cu TVA şi cu toate taxele incluse.

Potrivit ANRE, preţul este cu 2,05% mai mic decât preţul la care plătesc acum energia consumatorii care au rămas alimentaţi în regim reglementat, al căror furnizor de ultimă instanţă este Enel Energie Muntenia.  Preţul reglementat de stat este de 0,5165 lei/kWh.

La un consum de 200 kWh lunar, câştigul ar fi de circa doi lei pe lună, potrivit datelor din comparatorul ANRE.

În afara de oferta celor de la RWE, mai există doar trei furnizori de energie electrică în sistem de piaţă concurenţială care au, acum, un preţ mai bun decât furnizorul de ultimă instanţă care primeşte energie la preţuri reglementate de stat. Ele vin din partea Eva Energy, Midas & Co şi Fidelis Energy. Cei trei au acelaşi ptreţ pentru populaţie: 0,5118 lei/kWh, cu 0,91 lei mai mic decât preţul Enel Energie Muntenia.

Toţi ceilalţi furnizori au un preţ mai mare decât cel reglementat.

RCS&RDS, care are, teoretic, cel mai mic preţ, nu a încărcat oferta în sistem

Surpriza acestui comparator de tarife este absenţa RCS&RDS, care are, oficial, o ofertă mult mai bună comparativ cu preţul reglementat. Potrivit paginii de internet a serviciului Digi Energy, prin care RCS&RDS furnizează energie electrică pentru populaţie, preţul de furnizare este de 0,165 lei/kWh pentru clienţii care nu au abonament la vreun alt serviciu Digi şi de 0,155 pentru cei care au. Preţul, calculat fără taxe şi tarifele reglementate de transport şi distribuţie, este mult mai mic decât preţul celor de la RWE, de 0,185 lei/MWh, ceea ce face ca, teoretic, RCS&RDS să aibă cel mai mic preţ pentru populaţie.

Totuşi, oferta companiei telecom nu apare în comparatorul ANRE. Solicitaţi să explice situaţia, reprezentanţii Autorităţii au spus că, deşi li s-a solicitat tuturor furnizorilor să posteze oferta, cei de la RCS&RDS nu au făcut-o, şi că nu pot fi obligaţi să o facă. Cei de la ANRE au explicat că Autoritatea nu intervine în vreun fel asupra ofertelor, nu face vreun calcul, iar în aplicaţie îşi introduce oferta fiecare furnizor, urmând ca aplicaţia să ordoneze automat ofertele, în funcţie de preţ.

“În domeniul energiei electrice, instrumentul de comparare a prețurilor pus la dispoziție de ANRE este o aplicație interactivă în care furnizorii concurențiali își încărca datele referitoare la ofertele practicate și care vine în sprijinul  clienților finali, atât casnici, cât și noncasnici, care vor putea astfel să facă o comparație între prețurile din ofertele furnizorilor concurențiali și tarifele aplicate de furnizorii de ultimă instant”, anunţa, oficial, ANRE în momentul în care aplicaţia a fost disponibilă pe site-ul instituţiei.

Pentru a ajunge la comparatorul ofertelor de energie electrică faceţi clic AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *