Cât câştigi la factură dacă schimbi doar contractul, nu şi furnizorul de electricitate. Oferta Enel pentru Bucureşti

Toţi consumatorii casnici de energie electrică au dreptul să schimbe furnizorul de energie în căutarea unei oferte mai bune, sau, dacă nu au încredere în altă firmă, să rămână la acelaşi furnizor, dar să schimbe contractul, şi să treacă din sistem reglementat de stat în sistem de piaţă concurenţială. Factura scade iar  preţul rămâne neschimbat pe toată durata contractului. Iată calculele şi explicaţiile

Majoritatea consumatorilor de energie electrică nu au schimbat contractul de furnizare şi plătesc energia la preţul reglementat de stat, prin Agenţia Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Consumatorii casnici de energie electrică, marea lor majoritate rămaşi în regim reglementat de stat, plătesc factura pe baza tarifului de tip monom cu rezervare: un abonament zilnic, la care se adaugă preţul energiei consumate.

Pentru consumatorii din zona Bucureştiului, care au contract de furnizare cu Enel, şi au ales acest tip de tarif, la un consum de 125 kWh lunar factura este de 64,2 lei pe lună. Dacă vorbim despre un consum de 150 kWh, factura ajunge la 76,8 lei, pentru 200 la 102 lei, iar pentru 250 de kWh consumaţi lunar de o gospodărie, factura este de 127 de lei pe lună.

Aceste preţuri sunt reglementate de stat, chiar dacă piaţa electricităţii este parţial liberalizată. Legea permite însă schimbarea furnizorului de energie, sau schimbarea contractului cu acelaşi furnizor, dacă nu aveţi încredere în altul, iar în baza noului contract veţi trece din sistem reglementat de stat în sistem de piaţă concurenţială, caz în care furnizorul vă oferă energie la preţul din piaţă, nu cel hotărât de stat.

Am ales a doua situaţie, şi să vă prezentăm oferta de piaţă concurenţială a Enel, pentru zona Bucureşti-Ilfov. Astfel, pentru serviciul Enel Fix Online, asemănător cu tariful monom cu rezervare, pentru un contract pe un an, la un consum de 125 kWh veţi plăti 63,3 lei pe lună (mai puţin cu 90 de bani), la un consum de 150 kWh, mai apropiat de consumul mediu din Bucureşti, 74,8 lei (mai puţin cu 1,9 lei), la 200 kWh 98 de lei (mai puţin cu 4 lei decât la reglementat), iar la 250 kWh 121, 2 lei, mai puţin cu 6,1 lei.

Dacă încheiaţi contractul pentru Enel Fix Online pentru doi ani, reducerile sunt mai mari.

Să schimbăm sau nu contractul şi ce conţine factura de electricitate?

Oferta Enel nu este neapărat cea mai ieftină de pe piaţă, dar o prezentăm pentru cei cărora le ar fi teamă să schimbe furnizorul şi ar alege doar schimbarea contractului.

Factura de energie electrică cuprinde mai multe componente, separate în două mari grupe: energia şi taxele (acciză, TVA şi certificatele verzi). Pentru prima, se adună costul energiei, care în sistem reglementat înseamnă 44,6% din factură, şi tarifele de sistem, transport, distribuţie şi furnizare. Toate sunt reglementate de stat.

În sistem de piaţă liberă, singurele componente care nu mai sunt reglementate de stat sunt costul energiei (furnizorul o cumpără din piaţă la ce preţ găseşte) şi tariful de furnizare.

În sistemul reglementat, 20% energie vine de la producătorii Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, la preţuri stabilite de ANRE, iar restul de 80%  din piaţa liberă (aşa numita componentă de piaţă concurenţială-CPC), la preţuri care sunt avizate de ANRE pe baza costurilor cu achiziţia energiei din piaţă. În sistem de piaţă concurenţială, toată energia este cumpărată de furnizor la preţuri negociate pe piaţă, fără vreo intervenţie a ANRE.

De la 1 iulie 2017, când va fi marcat un nou pas spre liberalizare, procentele vor fi de 10% şi 90%, dar oficialii ANRE au spus că factura pentru cei alimentaţi în sistem reglementat nu va creşte atunci din această cauză.

Un nou furnizor sau măcar un nou contract cu acelaşi furnizor, situaţia  are două avantaje majore: o factură ceva mai mică şi o predictibilitate a ei. ANRE poate modifica tariful CPC de două ori pe an, ceea ce se vede imediat în factura consumatorului final, or, dacă încheiaţi un contract în regim de piaţă concurenţială, factura rămâne fixă timp de un an sau doi, în funcţie de durata contractului.

Teama multora este este că, în cazul schimbării furnizorului, cel nou ar putea da faliment, dar în acest caz consumatorul nu rămâne nicio secundă fără energie, el fiind preluat de furnizorul tradiţional din zonă în mod automat, deci practic nu există niciun risc.

Enel a anunţat că 200.000 de clienţi rezidenţiali ai săi au trecut din piaţa reglementată în cea concurenţială.

 

 

3 Comments

  1. Si voi acum aduceti in atentia publicului de larg conum,furaciunile care le-ati facut pana acum,rusine sa va fie nesimtitilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *