Aspiratoarele peste 900 de waţi sunt interzise la vânzare. Cum să alegi cel mai bun aspirator

Asipratoarele cu o putere de peste 900 de waţi nu mai poti fi vândute în nicio ţară din Uniunea Europeană, începând cu 1 septembrie 2017, potrivit unei decizii mai vechi a Comisiei Europene, care doreşte ca cetăţenii Europei să folosească produse cât mai eficiente din punct de vedere energetic.

“De azi (1 septembrie-n.red.), aspiratoarele vândute în Europa vor fi mai economice și mai eficiente din punct de vedere energetic. Comisia Europeană utilizează cele mai recente tehnologii de ultimă generație pentru a asigura consumatorilor europeni produse cu eficiență energetică maximă. Cerințele actualizate privind proiectarea ecologică vor reduce puterea maximă instalată a aparatelor, consumul anual de energie și nivelurile de zgomot. De asemenea, vor mări capacitatea lor minimă de a aspira praful” se arată pe pagina DG Energy a Comisiei Europene.

Practic, Comisia vrea să spună că, odată cu progresul tehnic şi cu noile cerinţe impuse fabricanţilor, asipartoarele vândute vor avea aceleaşi performanţe, sau chiar mai mari, dar cu un consum redus de energie electrică şi cu un nivel redus de zgomot. Executivul European a estimat că, dacă alegeţi cel mai eficient aspirator, ajungeţi să economisţi 70 de euro, pentru toată durata de viaţă a acestuia. La nivelul întregului bloc European se economisesc astfel 20 TWh de energie electrică pe an, echivalentul consumului anual al gospodăriilor din Belgia.

Cum să vă alegeţi asipratorul şi cum să în folosiţi? În primul rând, asiguraţi-vă că este cel mai eficient din punct de vedere energetic (are eticheta A+++, sau A, după ce va fi implementat noul model de etichetare). Apoi, aveţi în vedere suprafeţele pe care le aspiraţi ăn mod obişnuit, şi citiţi instrucţiunile de pe produs. Un calificativ A pentru performanţa curaţarii covoarelor sau a suprafeţelor dure arată o performanţă mai bună a aparatului şi un timp mai redus de aspirare. În plus, un al element ţine de absorbţia prafului. Aspiratoarele re-trimit înapoi în cameră particulele foarte fine de pref pe care le-aţi aspirat, iar un asiprator care are eticheta A şi la acest capitol va reţine un număr mult mai mare de particule de praf fine în interior. De asemenea, cei de la Comisie vă sfătuiesc să fiţi atenţi şi la nivelul de zgomot. Maloritatea asipratoarelor emit între 73 şi 80 de decibeli (dB), dar, dacă veţi căuta, veţi găsi la nivelul de 62 dB su chiar mai jos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *