Transelectrica ar putea pune o baterie Li-Ion de 1 MW într-o stație proprie, de test

Adrian Goicea, președintele Consiliului de Supraveghere al Transelectrica a declatrat că operatorul rețelei de transport ar putea monta, pentru test, o baterie Li-Ion produsă în România într-o stație electrică a companiei.

“În privința bateriilor Li-Ion, există deja o capacitate de producție însemnată la noi în țară. Are produse de foarte bună calitate, exportă în Germania, către Porsche, către BMW. Ei au venit către noi cu o propunere, să facem un test cu o unitate de 1 MW, plasată într-o stație Transelectrica, pentru echilibrare”, a spus Adrian Goicea.

Oficialul Transelectrica nu a specificat despre ce fabrică de baterii este vorba, ca partener pentru a rula acest test. Voci din piață ne-au spus că implicată în acest proiect ar fi noua fabrică de baterii de la Cernica, de lângă București, deținută de Prime Motors, un business controlat de omul de afaceri român Adrian Polec, cunoscut mai ales pentru afacerile din domeniul hotelier. Proiectul bateriilor este derulat în parteneriat cu mult mai cunoscutul producător de acumulatori auto Riombat.

Goicea a atras însă atenția că acesta este doar un pilot, specificând că Transelectrica nu are dreptul să opereze comercial unități de stocare.

În momentul de față, deși se vorbește foarte mult despre stocare, există doar două baterii, fiecare de câte un MW, instalate de portughezii de la EDPR la un parc eolian și la unul fotrovoltaic. Unitățile sunt folosite pentru echilibrarea internă a fiecărui parc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *